Nieuwbouw20
Image default
Zakelijk

Digitalisering met ERP bouw software

De digitalisering van een onderneming is bij groeiende bedrijven niet te vermijden. Wanneer meerdere werknemers en hele afdelingen samen moeten werken aan een gemeenschappelijk doel wordt het een grote uitdaging om deze te voltooien zonder hulp van software. 

Een enorm voordeel hiervan is dat alle documenten voor iedereen beschikbaar zijn doordat deze digitaal zijn opgeslagen. Doordat alle gegevens digitaal beschikbaar zijn kunnen veel handelingen worden geautomatiseerd. Dit scheelt een hoop tijd en voorkomt dat er fouten gemaakt worden bij bijvoorbeeld het invoeren van gegevens.

De digitalisering van een onderneming gebeurd met behulp van ERP software. Dit is een bedrijfsbrede oplossing om werkzaamheden te digitaliseren en te automatiseren. Ieder bedrijf heeft andere werkzaamheden en heeft dus ook andere software nodig. Maar hoe vind je nu de juiste software? 

ERP bouw software

Er zijn heel veel verschillende software leveranciers die zich ieder richten op het ondersteunen van andere soorten bedrijven. Een van de speerpunten is de sector waarin het bedrijf actief is. Binnen een sector zijn de werkzaamheden wel enigszins gelijk en dus is een sectorspecifieke software voor de bouw een goede basis. In de dienstverlening profiteren alle bedrijven van software met een urenregistratie en een samenwerkingstool waarin documenten eenvoudig worden gedeeld.

Binnen de bouw sector zijn er iets meer verschillen. Zo heeft een algemeen bouwbedrijf andere functionaliteiten nodig dan een project ontwikkelaar. Daarom zijn er voor deze niches speciale software ontwikkeld die aan die specifieke eisen voldoen.

Functies voor de bouw

Een standaard ERP bouw systeem bevat functionaliteiten voor projectbeheer, calculaties, urenregistratie. 

Projectbeheer

Met projectbeheer voor de bouw worden alle informatie over het project op een centrale plek opgeslagen. Hier vindt met alle relevante documenten, houdt men de planning bij en worden de gewerkte uren geregistreerd. 

Calculaties

Om de prijs te bepalen voor een project worden voor- en nacalculaties uitgevoerd. Met calculatie software vult men de materialen en gewerkte uren in waarbij automatisch de afgesproken marge wordt opgeteld. Deze informatie kan direct worden overgenomen door de administratie of op een factuur.

Urenregistratie

Om het daadwerkelijk aantal gewerkte uren per project bij te houden is digitale urenregistratie erg handig. Medewerkers kunnen op locatie het aantal uren invoeren en aan een project toe kennen.

Afhankelijk van de niche waar het bedrijf zich in bevind zijn er aanvullende modules die zich daarop focussen zoals materieelbeheer of gebouwbeheer.

Microsoft Dynamics 365

Een van deze software pakketten is Dynamics 365 van Microsoft. Deze software richt zich voornamelijk op bedrijven in de productie, financiële dienstverlening, zorg en retail. De software is modulair gebouwd waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de wensen van de gebruiker. Er zijn standaard modules voor de afdeling marketing, sales en administratie die voor ieder bedrijf van toepassing zijn. Maar een financiele dienstverlener heeft waarschijnlijk minder behoefte aan een module om de supply chain mee te beheren. Deze wordt dan ook niet opgenomen in de software en daar hoeft dan ook niet voor worden betaald. Zo betaal je enkel voor de functionaliteiten die je daadwerkelijk gebruikt. 

Het grote voordeel van Microsoft producten is dat vrijwel iedereen bekend is met de vormgeving en het gebruiksgemak ligt dan ook erg hoog. Ook de vele integraties met andere producten van Microsoft zoals het business intelligence programma Power BI maakt het een populaire keuze onder bedrijven.