Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Isolatie subsidie is voor iedereen die zijn huis gaat verduurzamen

Op dit moment is het nog belangrijker dan anders om je huis te verduurzamen. Op die manier draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu maar ook aan je eigen portemonnee. De energiekosten rijzen op dit moment de pan uit en de kosten van het warmteverlies kunnen onnodig hoog oplopen. Voor isolatie subsidie kun je terecht bij de overheid, waarbij je de mogelijkheid hebt om tot 30 procent terug te krijgen van je investering. 

Kies voor één of meerdere maatregelen om te verduurzamen

Je hebt de mogelijkheid om zelf te kiezen hoeveel maatregelen je wilt doorvoeren in jouw woning. Zo kun je ervoor kiezen om één maatregel te doen, maar ook meerderen. Onder maatregelen wordt verstaan: het nemen van isolerende maatregelen in jouw woning. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het isoleren van de vloer of de spouwmuur als één maatregel en als andere maatregel kun je dan een warmtepomp installeren of een zonneboiler. 

Een van de voorwaarde is wel dat je binnen één jaar de verduurzaming van de maatregel of maatregelen doorvoert en dat niet uitsmeert over meerdere jaren. 

Wat is de hoogte van de isolatie subsidie? 

De hoogte van de isolatie subsidie die je van de overheid kan krijgen is afhankelijk van drie factoren. De eerste factor is of je kiest voor één of twee maatregelen. Er is de mogelijkheid om een percentage van 15% terug te krijgen over één maatregel, zoals de isolatie van de vloer. Als je kiest voor twee maatregelen dan kun je 30% terug krijgen van je investering. 

De andere factor is de hoeveelheid vierkante meters die je gaat verduurzamen. Je krijgt namelijk een vast bedrag per vierkante meter waarop de maatregel wordt toegepast. De hoogte van de subsidie is dus afhankelijk van de grootte van de verduurzaming, maar zal altijd ter hoogte van het percentage van 15% of 30% liggen. 

De derde factor is welk materiaal of welke materialen je gaat gebruiken. Per materiaal is er namelijk een vaste prijs vastgesteld en daarover is de subsidie berekend. De hoogte van de uiteindelijke subsidie is dus afhankelijk van het materiaal dat je gaat gebruiken maar komt dus neer op die 15% of 30% van de investering. 

Tips voor als je de isolatie subsidie gaat aanvragen 

Het is goed om je voor te bereiden voordat je de subsidie gaat aanvragen. Onder een goede voorbereiding kun je het beste verstaan dat je vooraf leest welke maatregelen wel en welke niet in aanmerking komen, maar ook welke materialen gesubsidieerd worden. Ook is het verstandig om goed te informeren naar de wachttijden voor installatie bijvoorbeeld, zodat je de maatregelen wel binnen één jaar uitvoert. De isolatie subsidie krijg je namelijk alleen als je aan de voorwaarden voldoet en helaas luistert dat vrij nauwkeurig. Als je er niet uit komt kun je altijd een specialist vragen naar de mogelijkheden en op de website van de Rijksoverheid is ook een lijst met installateurs te vinden die bekend zijn met deze regeling om je daarin te kunnen ondersteunen.