Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Kippen in de tuin van je Tiny House

Een kippenhok in uw eigen tuin heeft een groot effect en verrijkt uw leven enorm. Dit geldt vooral als er kinderen in het huis zijn die deelnemen aan het leven van de kippen en veel leren over en voor het leven. Ook verse eieren (en eventueel het vlees) kunnen bijdragen aan de zelfvoorziening, ook in stedelijke gebieden. Met een half dozijn kippen kun je een leuke hobby cultiveren. Hoe meer kippen je echter houdt, hoe gemakkelijker het is om de kosten voor de aankoop, de stal en het voer af te schrijven. Een grote kippenkudde doet weinig meer werk dan een paar, maar met de vloed aan eieren of de nakomelingen kan je wat extra geld verdienen. Als je van kippen houdt, hoef je niet naar een boerderij te verhuizen. Uw eigen tuin doet hetzelfde, mits u een geschikt kippenterras kiest en de buren meespelen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=WA5Zw61eT8U

 

De tiny house buren erbij betrekken

 

Het probleem met een tiny house buurt is dat niet elke buurman het gekakel van de kippen verrijkend vindt. Voor veel buren is het houden van kippen gewoon een geluidsoverlast en in Duitsland is het bekend dat klachten over verstoring van de rust snel kunnen worden ingediend. Een haan in een kippenhok versterkt het probleem met zijn bijzonder krachtige orgaan. Een haan kraait niet alleen om de dag, maar de hele dag te begroeten. Lullen die vooral behoefte hebben aan communicatie zenden om de paar minuten hun geluid uit.

Om de dreiging van verwennerij te vermijden, is het nuttig om vooraf uw buren te raadplegen en hen de mogelijkheid te geven om hun eigen wensen te uiten en hen het vooruitzicht te bieden op heerlijke ontbijteieren. Dit neemt de druk op de ketel al weg, vooral omdat de buren zich niet genegeerd en voor voldongen feiten geplaatst voelen. Een andere maatregel om klachten te voorkomen is een elektronisch kippenluik dat alleen ’s morgens geopend kan worden als de eigenaar en de buren op weg zijn naar hun werk.

Mogelijkheden van een Tiny House kippenhok

Wie een geschikt tiny house bezit met een tuin waarvan het mogelijk maakt dat dit kan worden ontwikkeld voor de kippenhouding, heeft al een voordeel. Maar ook mobiele tuinhuisjes en geboorde bouwwagens zijn een goedkope en flexibele oplossing. Het zelf bouwen van een kippenhok is pas aan te bevelen na een testfase en de beslissing voor een langdurige kippenhouderij, omdat de zelfbouw van een kippenhok tijdrovend en zelden gunstiger is dan de ontwikkeling van een geprefabriceerd tuinhuis.

Evolutionair gezien zijn kippen zo vervuild dat ze alleen op hellingen slapen. In het wild fladderen kippen aan bomen die beschermd moeten worden tegen roofdieren. Om de kippen rustig in slaap te laten vallen, hebben ze zitstokken nodig van 40 centimeter tot een meter hoog. Deze aantallen zijn afhankelijk van de grootte van de kippen. Het is ook nuttig gebleken om de zitstokken in een stal op verschillende hoogtes te plaatsen omdat elke kip zijn eigen voorkeur heeft.

Onder de zitstokken horen uitwerpselenborden. De drinkbak en de drinkbak moeten worden gepland voor de catering. Kippen hebben ook een zandbad nodig om hun verenkleed te reinigen. Speciale broederijen bieden waardevolle ondersteuning bij het leggen van eieren. Voor voedsel hebben kippen ook grit nodig als spijsverteringshulp. Dit zijn kleine steentjes. Als deze kalk wordt toegevoegd, helpt het de hennen om eieren te leggen. Bovendien versterkt de kalk de botstructuur van het bot.

Naast de huisvesting hebben kippen een krab- en loopruimte nodig. Een soort-geschikte houding spreekt men van met een plaats gedeelte van ten minste 10 vierkante meter vrije uitloop per kip.

Kippen moeten worden beschermd tegen roofdieren en hun natuurlijke neiging om te ontsnappen. In het hekwerk rond de ren moet er rekening mee worden gehouden dat ten minste enkele kippen kunnen proberen te vliegen. Tijdens de vliegproeven kunnen ze zichzelf een paar seconden in de lucht houden of gebruik maken van hekmasten als hulpmiddel bij het springen. Afhankelijk van het kippenras moet het hek daarom tussen de 1 en 2 meter hoog zijn.

Wat roofdieren betreft, richten marters, vossen en grote roofvogels zich op kippen. De rode vos is de meest geavanceerde jager van kippen. Ze hebben een uitstekend gehoor, een fantastisch reukvermogen en scherpe ogen, die ze net als katten in het donker kunnen gebruiken. Als een rode vos in de buurt van het kippenhok woont, heeft hij de kippen snel donderslagen en zal hij vanaf nu plannen maken hoe hij de lekkere maaltijd onder de spijker kan stelen. Opgemerkt moet worden dat een vos heel goed kan graven, daarom vormt een tiny house zonder vaste grond een veiligheidsrisico voor de kippen.