Als je maanden gewerkt hebt aan je scriptie, is het moment dat je aangebroken bent bij je conclusie toch wel iets om te vieren. Je bent er dan bijna. Nog één lastig hoofdstuk met vele kanten en uitdagingen, maar daarna is het huppelend naar de finish. Wij zeggen altijd: laat je scriptie nakijken door een professional alvorens je het document inlevert. Maar je kunt natuurlijk ook zelf veel doen om te zorgen dat je scriptie zo optimaal mogelijk is en het een zo hoog mogelijk cijfer oplevert. Lees hier over drie tips die we hebben voor de conclusiesectie in je scriptie en hoe je zorgt dat zelfs een professionele corrector er zo min mogelijk over heeft op te merken.
Tip 1: conclusie aansluiten op onderzoeksvraag Het lijkt iets wat overbodig is om te benadrukken, maar helaas zien we het veel te vaak fout gaan: zorg dat je ook daadwerkelijk antwoord geeft op je onderzoeksvraag. Het is het beste om de vraag nogmaals te herhalen in het begin van je conclusie. En dan formuleer je dus een zo uitvoerig en gedetailleerd mogelijk antwoord waarbij je alle informatie die je in je andere hoofdstukken gepresenteerd hebt, samentrekt. Je pakt de theoretische bevindingen uit het theoriehoofdstuk, je resultaten uit het resultatenhoofdstuk en verbindt dat allemaal weer terug naar de onderzoeksvraag. Zo zorg je dus dat iemand, bij wijze van spreken, je inleiding zou kunnen lezen, en daarna je conclusie, en dat hij/zij dan een compleet en accuraat beeld heeft van wat er in de rest van je scriptie gebeurt. Als een scriptiebegeleider van Scriptium jouw scriptie nakijkt, zal hij of zij altijd controleren of er ook daadwerkelijk antwoord wordt gegeven op onderzoeksvragen en deelvragen.
Tip 2: geen nieuwe informatie Het gebeurt ook veel te vaak dat er nieuwe informatie opduikt in de conclusiesectie. Er wordt toch nog even snel een nieuw artikel aangehaald, er wordt een verbinding gemaakt met actualiteiten, of je noemt toch nog even snel dat die ene respondent na het interview bevestigde wat je al dacht. Dat is allemaal niet toegestaan. Zorg dat je in de conclusie alleen maar informatie gebruikt die eerder al in je scriptie genoemd en beschreven is. Anders vraagt een lezer zich af waar het ineens vandaan komt, hoe je het precies onderbouwd hebt en waarom het pas in de conclusie opduikt. Als je dus tijdens het schrijven van de conclusie erachter komt dat je iets belangrijks gemist hebt, kun je beter terug naar de eerste hoofdstukken om die informatie alsnog te verwerken, en daarna op te nemen in de conclusie. In de feedback op je scriptie die je krijgt van een corrector staat ook hoe je dat het best kunt doen.
Tip 3: volledige afsluiting De beste tip die we kunnen geven met betrekking tot je conclusie: zorg dat je scriptie mooi rond is afgerond. Zorg dat er geen losse eindjes meer zijn of zaken waar je eigenlijk nog op moet terugkomen. Alle vragen die kunnen ontstaan op bassi van je eerste hoofdstukken moeten beantwoord zijn. |
https://www.scriptium.nl/ |