Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Voordelen van een tiny house

Lage bouwkosten
Ook al is de prijs per vierkante meter voor Tiny Houses niet lager dan voor grotere bouwprojecten, de totale kosten zijn door het kleine oppervlak natuurlijk veel lager dan voor een conventioneel woonhuis. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor minder dan 100.000 euro een Tiny House te kopen waar het hele jaar door in gewoond kan worden. Meer informatie over hoeveel je moet investeren in een Tiny House vind je in ons artikel over Tiny House prijzen.

Bovendien heb je voor een Tiny House bouwen maar een klein stuk grond nodig – en gezien de stijgende grondprijzen zijn die natuurlijk betaalbaarder dan grote stukken grond. Vooral als een perceel te klein is voor een conventioneel huis, kun je het misschien goedkoop kopen.

Een Tiny House kan daarom een alternatief zijn voor een dure huurflat in grote steden – vooral voor wie zich geen normaal huis kan veroorloven.

Lage onderhoudskosten
Een Tiny House is veel goedkoper in onderhoud dan een conventioneel huis. Je betaalt minder voor elektriciteit en verwarming – maar dit geldt alleen als het Tiny House goed geïsoleerd is. Anders kunnen de stookkosten aanzienlijk hoger zijn dan de stookkosten voor een groter energiezuinig huis.

Als je in een klein gebied woont, kun je niet zoveel uitgeven aan decoratie en meubels – daar is eenvoudigweg geen ruimte voor in het minihuisje.

Bovendien brengt een klein perceel natuurlijk minder onroerendgoedbelasting met zich mee.

Tiny Houses zijn goed voor het milieu
Er worden minder grondstoffen gebruikt om een Tiny House te bouwen dan een groot huis, en de ecologische voetafdruk van een Tiny House is ook kleiner tijdens het gebruik. Want hoe minder woonruimte iemand inneemt, hoe lager zijn CO2-uitstoot.

Bovendien wordt, zeker voor Tiny Houses op wielen, geen grond verzegeld.

Omdat de ruimte beheersbaar is, kunnen bewoners van Tiny Houses niet zoveel spullen kopen – dit verkleint ook hun ecologische voetafdruk.