Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Wat zijn de kosten voor het kopen van een huis?

Als je een huis koopt, bijvoorbeeld in Almelo, zijn er naast het aankoopbedrag altijd nog meer kosten om rekening mee te houden. Door deze kosten alvast in te schatten, zorg je ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 

Standaardkosten

Wil je een huis kopen in Almelo? Sinds een aantal jaren heb je meer eigen geld nodig voor de aankoop van een huis, omdat je nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen. De standaardkosten zijn als volgt;

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Advies- en bemiddelingskosten

Onder de standaardkosten van de aankoop vallen de kosten van de notaris, de taxateur en de hypotheek-adviseur. Deze kosten komen altijd voor eigen rekening en verschillen per aankoop. De notariskosten worden betaald aan de notaris, deze stelt de hypotheek- en overdrachtsacte op. Het huis moet altijd getaxeerd worden, dit kan vaak door een onpartijdige makelaar. De kosten hiervan zullen dus aan de taxateur of makelaar betaald moeten worden. Overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de aankoopwaarde van het huis. Dit geldt echter niet voor mensen die jonger zijn dan 35 jaar, als het huis onder de €400.000 euro kost. Heb je bij de zoektocht naar het huis ook een hypotheekadviseur ingeschakeld? Dan komen hier nog advies- en bemiddelingskosten bovenop.

 

Bijkomende kosten

Naast de standaardkosten komen er vaak ook bijkomende kosten bij, bijvoorbeeld:

  • Borgtochtprovisie
  • Bankgarantie
  • Bereidstellingsprovisie
  • Bouwkundige keuring
  • Makelaarskosten

Als je voor je huis in Almelo een hypotheek afsluit bij de Nationale Hypotheek Garantie, zoals veel mensen doen, betaal je eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6%. Het kan zijn dat je ook bij de bank garantie moet aanvragen, als je de aankoopprijs niet helemaal zelf kunt betalen. Voor deze lening moet je ook betalen. Als je een huis hebt gekocht waarvan de overdracht langer duurt dan de eerste gratis periode, betaal je de een bereidstellingsprovisie. Daarnaast zijn er de kosten voor een bouwkundige keuring en de makelaarskosten, mocht je een aankoopmakelaar hebben aangenomen voor de zoektocht naar een huis.

 

Totale kosten

Omdat je maar 100% van het aankoopbedrag mag lenen, zullen alle extra kosten met eigen geld moeten worden betaald. Naast bovenstaande kosten zal je ook moeten denken aan de kosten voor verhuizen of een nieuwe inboedel. Ook kan het zijn dat je in deze hevig concurrerende markt moet overbieden. Dit geld komt ook uit eigen middelen. Kortom, een huis kopen kost vaak meer dan je in eerste instantie denkt, houd hier rekening mee! Een aantal van bovenstaande kosten kan je wel fiscaal aftrekken in de belastingaangifte.