Nieuwbouw20
Image default
Woningen

De impact van de 3D-geprinte prefab woningen op de bouwsector

Aangezien de prijzen van de bouwmaterialen flink stijgen, zijn ook de bouwkosten van woningen huizen gestegen. Voor veel bedrijven in de bouw is het dus lastig om met behulp van de traditionele bouwmethoden woningen te bouwen. Er wordt dan ook steeds vaker gebruik gemaakt van prefab constructies. Dit is nieuw alternatief voor de traditionele constructies, waarbij er minder kosten worden gemaakt. Maar er zijn nog meer redenen waarom de prefab woningen een grote impact hebben op de bouwsector. In deze blog lees je er meer over.

Waarom wordt er een voorkeur gegeven aan prefab constructies boven traditionele constructies?

Zoals eerder benoemd, is er een forse stijging wanneer er wordt gekeken naar de bouw van prefab woningen. Vaak worden er voor deze soort woningen gekozen, aangezien het de bouwtijd en –kosten flink verminderd. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen rekening gehouden te worden met de weersomstandigheden, zoals regenval of juist extreme hitte. Hierdoor zal de bouwtijd versneld worden en worden er vertragingen voorkomen. 

Duurzaamheid

Ook qua duurzaamheid wordt er een voorkeur gegeven aan prefab woningen. Er worden vaak hoogwaardige materialen gebruikt, zodat de woningen energiezuinig en duurzaam zijn. Er wordt dan ook vaak getest of er geen scheuren of breuken ontstaan in het materiaal tijdens het transporteren, monteren en bouwen van de woning. Hierdoor zijn prefab woningen niet minder stevig dan traditionele woningen.

Onderhoud en kosten

Voor het bouwen van traditionele woningen worden vaak materialen gebouwd die vatbaar zijn voor schimmel, roest en andere milieu toxines. Bij 3D-geprinte prefab woningen worden er andere soorten materialen gebruikt die energiezuinig en gezond zijn. Dit scheelt dus uiteindelijk ook in onderhoud kosten. Daarnaast zijn de kosten over het algemeen lager bij prefab woningen in vergelijking met traditionele woningen. Er wordt dan ook vaak gekozen voor dit soort woningen om geld te besparen.

De invloed van 3D-printtechnologieën in de prefab bouw

Zoals eerder vermeld wordt er vaker voor prefab woningen gekozen om geld te besparen. Het gebruik van 3D-printen heeft een grote invloed op de bouwsector en zorgt ervoor dat het bouwen van deze prefab woningen betaalbaar en populair is. Veel bedrijven die gebruik maken van 3D-printen helpen architecten en bouwers om de constructie en tijd van de prefab woningen te verkorten.

Een andere factor waarom er wordt gekozen voor het 3D-printen van prefab woningen, is omdat het meerdere onderdelen of modellen in dezelfde tijd kan produceren. Een prefab woning kan tegenwoordig dan ook binnen zes maanden geleverd worden. Daarnaast is een 3D-ingenieur gespecialiseerd in het bouwen met bepaalde software, waardoor de woningen eenvoudig aan te passen zijn. Dit kan door de aanpassingen te wijzigen in de 3D-modellen. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een op maat gemaakte printservice, zodat er makkelijker aangepast kan worden naar de behoeften en wensen van de klant. 

Een ander groot voordeel van de 3D-printers is dat er minder vernauwing afval wordt geproduceerd. Dit afval wordt dan ook met ongeveer 30% verminderd. Daarnaast worden de technologieën constant geïnnoveerd, waardoor er een grote bijdrage wordt geleverd om de prefab woningen betaalbaarder en populairder te maken. Grote bedrijven, maar ook startups maken gebruik van deze 3D-print technologieën om huizen en gebouwen in de ruimte te printen. 

Er zijn dus een hoop aantal redenen waarom de 3D-print technologieën een grote impact hebben op de bouwsector. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor om weg te stappen van de traditionele woningbouw en over te gaan op prefab woningen.