Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

De voordelen van kunststof kozijnen

zijn je kozijnen toe aan vervanging? Dan is het een serieuze overweging waard om van hout over te stappen naar kunststof. Niet alleen is het een stuk fijner schoonmaken, maar ook nog eens duurzamer ook. Ondanks het feit dat hout een natuurlijk materiaal is, wordt dus eerst bewerkt, voordat het daadwerkelijk de functie kan vervulling welke je van een kozijn mag verwachten. Des te belangrijker dus om hier eens serieus over na te denken. Om je een idee te geven wat kunststof kozijnen voor je kan betekenen, hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. Je zult namelijk merken dat je er ontzettend veel plezier van hebt.

 

Waar worden kunststof kozijnen van gemaakt?

Voor we verder gaan met de voordelen, is het goed ook even te kijken naar het materiaal waarvan deze kozijnen worden gemaakt. Het materiaal waarvan kunststof kozijnen worden gemaakt, is PVC ´polyvinylchloride´ zoals het ook wel voluit heet. Het grote voordeel aan kunststof, is dat het relatief voordelig is en ook eenvoudig te bewerken is. Wel zo handig dus. Vooral wanneer je een speciale maat nodig hebt, zoals bij kunststof kozijnen of deuren. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds vaker dat er wordt gekozen voor PVC. Niet alleen zien we dit bij kozijnen, maar ook een PVC vloer is ongekend populair.

 

Betaalbaar

Uiteraard is het een flinke investering om je volledig huis te voorzien van nieuwe kozijnen. Wel is het zo dat verhoudingsgewijs, kunststof een stuk voordeliger is, dan wanneer je wederom voor hout kiest. Gemiddeld gezien kan het zo´n 10 tot 15 procent verschillen ten opzichte van hout. De voornaamste reden is dat hout een stuk lastiger te bewerken is en daardoor dus ook een ander prijskaartje heeft. Ook zorgt het verschil kwaliteit ervoor dat hout een kortere levensduur heeft. 

 

Weinig tot geen onderhoud

Wanneer je kiest voor houten kozijnen, dan weet je dat deze iedere paar jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Doe je dit niet, dan loop je het  vervelende risico op eventueel houtrot, met als gevolg dat alles vervangen moet worden. Kies je voor kunststof, dan heb je dit natuurlijk niet. Wel is het ook bij kunststof aan te raden om je kozijnen regelmatig schoon te maken. Dit kun je beneden eenvoudig zelf doen en boven eventueel met een ladder. Heb je een glazenwasser, vraag dan deze of twee keer per jaar ook de kozijnen grondig kunnen worden meegenomen.

 

Duurzaam

Bij kunststof denk je misschien niet direct aan duurzaam. Toch is dit wel het geval. Dit heeft ermee te maken dat kunststof natuurlijk een stuk langer meegaat dan hout. Het stuk duurzaamheid zit hem dus niet zo zeer in het materiaal zelf, maar wel in de levensduur ervan. Dit zorgt er namelijk voor dat er niet na enkele jaren iets nieuws hoeft te worden geplaatst, wat dus energie en ook materialen kost om te produceren.