Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Haardhout, een duurzame manier om je huis te verwarmen

Tijdens de wintermaanden kan het erg koud worden. Daarom is het zeer verstandig om haardhout Enschede aan te schaffen. Haardhout is namelijk een duurzame manier om je huis gezellig en warm te maken. Maar wat is haardhout precies en welke kun je het beste kopen? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Wat is haardhout?

Haardhout wordt vaak gebruikt om een vuur te maken in een kachel of open haard. Het gebruik van haardhout is erg duurzaam, omdat het zich in de korte koolstofkring bevindt. Dit betekent dat alle CO2 die wordt uitgestoten, makkelijk weer opgenomen kan worden door de omgeving.. Een haardvuur verwarmt je huis en zorgt voor veel gezelligheid. De haardhout-fabriek is een bekend bedrijf waar je haardhout kan halen. Zo bieden ze onder andere haardhout Tilburg aan. 

Welke soorten haardhout zijn er?

Er zijn verschillende soorten haardhout beschikbaar.  Eikenhout is veruit de meest populaire soort haardhout. Dit komt doordat het hard en duurzaam is, waardoor het lang meegaat. Daarnaast geeft het ook nog eens veel warmte af. Een nadeel is echter dat dit hout erg duur is.  Daarnaast is berkenhout ook erg populair. Het is namelijk gemakkelijk te splijten en brandt snel. Dit betekent dat het ideaal is voor het opstarten van een vuur. Daarnaast geeft het ook aangename aroma’s af. Een nadeel is dat het niet erg lang brandt.  Beukenhout kan ook worden gebruikt om een vuur te maken. Het is net als eikenhout hard en duurzaam en geeft veel warmte af. Het nadeel is dat het erg duur is. 

Hier moet je op letten

Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten wanneer je haardhout gaat kopen. 

Ten eerste is de versheid van het hout erg belangrijk. Hout dat al erg lang heeft gelegen is namelijk vaak uitgedroogd, hierdoor zal het niet erg goed branden.  Daarnaast moet haardhout de goede dikte hebben om te kunnen branden. Een dikte van zes tot acht centimeter is ideaal.  Je wilt natuurlijk dat je zo min mogelijk moeite hoeft te doen voor het aanzetten van het vuur. Koop daarom hout dat makkelijk te splijten is.  Als laatste moet je altijd goed kijken naar de prijs. Haardhout is erg duur, dus kijk goed naar aanbiedingen of speciale deals. Houd hierbij er rekening mee dat de ene soort haardhout veel duurder kan zijn dan de andere soort. Kijk daarnaast goed naar de kwaliteit hout die je krijgt voor de prijs.