Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Hoe repareer je een lekkage met een schuin dak?

In Nederland ben je zeker niet verbaasd als er wekelijks al dan niet dagelijks een regenbui plaatsvindt. Het is geen probleem als je warm onder een dak en vier muren thuis zit. Totdat de regenbui dit keer omslaat in een flinke hoosbui en je natte plekken aan de binnenkant van je woning begint te constateren. Het kan zijn dat de ligging van de wind in combinatie met de hoosbui resulteert in een lekkage in je woning. Het is een vereiste om zo snel mogelijk dit probleem te op te lossen.  Het kan zijn dat je lekkage hebt aan je plafond. Dit kan weer liggen aan gesprongen leidingen of een lekkage in je badkamer. Maar in de meeste gevallen ontstaat een lekkage vanuit het dak. Als je verstand hebt van dakreparaties is dit probleem zelf te verhelpen, maar wat als je een lekkage hebt aan een schuin dak? In dit artikel lees je de mogelijkheden bij het opsporen en verhelpen van zo’n soort lekkage. 

Het opsporen van de lekkage 

Als je inhoudelijk niet veel verstand hebt van het opsporen van een lekkage in een dak is dit best een lastige opgave. Bij een plat dak is het eenvoudiger de lek te traceren dan bij een schuin dak. De lek in de binnenkant van je woning zit bij een schuin dak vaak op een hele andere plek aan de buitenkant. Zeker als het dak is afgetimmerd geeft dit een vertekend beeld waar de daadwerkelijke lekkage ontstaan is. De kans is groot dat de lekkage bij een schuin dak er erger uit ziet dan dat het daadwerkelijk is. De verklaring hiervoor is je dakisolatie. Het water zal zich eerst absorberen in de isolatie en doordrenkt raken voordat het vocht naar binnen trekt. Het gevolg hiervan is dat de schade erger lijkt dan dat het daadwerkelijk is, terwijl dit misschien van één dakpan afkomstig is.  

Het oplossen van de lekkage met een schuin dak 

Als je zelf handig bent aangelegd is het mogelijk de lekkage zelf te repareren. Ga het dak op en bekijk of er dakpannen missen of schuin liggen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Als je toch op het dak bent, controleer dan of sommige dakpannen los zitten om eventuele andere lekkages alvast voor te zijn. Zelf niet zo handig? Dan is het handig een dakdekker zoals dakdekker Groningen in te schakelen voor zowel schuine als platte daken. Als je een plat dak hebt, kan een dakdekker gebruik maken van dakbedekking.