Nieuwbouw20
Image default
Woningen

Tips voor een badkamer ontwerpen

Als jij een nieuwe badkamer wilt laten plaatsen, dan is dit het moment om een perfect ontwerp te maken dat exact aansluit bij wat jij nodig hebt. Wil je een bad of een douche of allebei? Wil je een hangtoilet en/of een bidet? Wat is de beste inrichting? Hoeveel wasplaatsen heb je nodig? Hoe zit het met de verwarming en ventilatie? Er zijn nogal wat beslissingen te maken en dit is hét moment om daar even goed over na te denken. Er zijn enkele regels waaraan badkamers in Deventer moeten voldoen, wil je ze functioneel en uitvoerbaar maken. Wil jij een badkamer ontwerpen, dan komen de onderstaande tips vast goed van pas.

 

1.     Maak een tekening op schaal

De beste manier om te beginnen is om een tekening te maken op schaal van je badkamer. Begin met de muren en het vloeroppervlak. Daarin geef je dan aan waar de riolering zich bevindt en waar eventueel al elektriciteitspunten zijn. Wil je niet te veel moeten openbreken en omleggen, dan ben je daar afhankelijk van. Vervolgens kun je de badkamer gaan inrichten.

 

2.     Deel je badkamer in in zones

Het is altijd verstandig om je badkamer in zones in te delen. Dat is belangrijk voor de veiligheid en met deze zones zorg je dat je badkamer ontwerpt volgens de Nederlandse richtlijnen. Zone 0 is dan de zone met de watervoorziening, zoals het bad, de douche en de wastafel. Zone 1 bevindt zich daarbuiten en zone 2 daar weer buiten. Dit is belangrijk, omdat bepaalde elektrische producten niet in de natte ruimte mogen worden geïnstalleerd tenzij ze daar een IP-classificatie voor hebben. Die informatie gebruik je ook voor het plaatsen van je stopcontacten. Aangezien dit wel erg belangrijk is, kun je hier ook een specialist over raadplegen.

 

3.     Een perfecte inrichting

Als je weet waar je bad, douche, wasbak, toilet en andere badkamermeubilair moet komen te staan, ga je beslissingen maken over de inrichting en de stijl. Met lichte en neutrale kleuren bereik je een ruimtelijker effect. Met mooie verlichting creëer je sfeer en als je veel glas gebruikt, lijkt de badkamer groter. Handige opbergmogelijkheden zijn altijd een goed idee en met meubelen die je aan de muur hangt is het gemakkelijker schoonmaken. Er moet voldoende ruimte zijn om te bewegen, om je af te drogen en om comfortabel van de badkamer gebruik te maken. Met deze drie tips maak je er vast iets moois van.