Nieuwbouw20
Image default
Verbouwen

Veranda (zelf) monteren

U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van diensten voor de montering voor een veranda. Echter kunt u er ook voor kiezen om zelf een veranda op te bouwen. Op het laatste zal dieper worden ingegaan. 

Wilt u tot rust kunnen komen in uw eigen tuin zonder afhankelijk te zijn van het weer? Dan is een veranda voor u een ideale oplossing! De montage van een veranda is een belangrijk onderdeel van het proces. Er zullen om deze reden belangrijke aspecten volgen waarmee rekening dient te worden gehouden. 

Voorbereidingen 

Indien u gecontroleerd heeft of een vergunning een vereiste is, kan er worden doorgegaan naar de volgende stap: het treffen van de voorbereidingen. De locatie van een veranda behoort hiertoe. De veranda kan op een reeds aanwezige fundering of stenen ondergrond worden gemonteerd. Als er geen sprake is van een goede fundering kunnen betonpoeren een mogelijke oplossing zijn. Betonpoeren kunnen ook worden ingezet voor aanvullende versterking. 

Aanbouwveranda 

Als ervoor wordt gekozen om de veranda tegen een muur te plaatsen zijn de volgende stappen van belang.  Indien een muur naar voren of achteren verspringt, zal het overige gedeelte van de muur egaal worden moeten gemaakt, aangezien de aanbouwveranda hiertegen bevestigd dient te worden. De muur dient volledig vrij te zijn van obstakels. Voorbeelden van obstakels zijn een regenpijp, plantenbakken, lampen en dergelijke. Bovendien is het een vereiste dat de muur vlak doorloopt. Naast de egalisering behoort ook de versteviging van een muur op een gerichte wijze te worden voldaan, aangezien het gewicht van de aanbouwveranda moet kunnen worden gedragen. Om de vijftig centimeter wordt de aanbouwveranda namelijk bevestigd met slagpluggen. Elke slagplug moet een gewicht van honderd kilogram kunnen dragen. Dit geldt ook voor de achtergrond waartegen de aanbouwveranda bevestigd wordt. 

Vergunning 

Voordat u gaat beginnen met de bouw van een veranda dient er onderzocht te worden of er een vergunning nodig is. U kunt dit doen door middel van een vergunningscheck. Zo voorkomt u eventuele hoge boetes. 

Materialenkeuze 

De materiaalkeuze valt ook gedeeltelijk onder de voorbereidingen. Voordat u begint, dient u namelijk keuzes te maken rondom het type veranda. Allereerst bestaat de keuze uit een standaard of op maat gemaakte veranda. De keuze kan liggen bij een houten veranda of aluminium veranda. Vervolgens betreft dit het materiaal waaruit de veranda bestaat. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een veranda bestaande uit kunststof of glas. Hierbij worden de bijbehorende stijl en kleur bepaald. Vervolgens zal de afwerking van belang zijn. Dit betreft de keuze voor de vloer en dakbedekking. Over de benoemde materialenkeuze zal goed moeten worden nagedacht, zodat de veranda passend en verrijkend voor uw huis zal zijn. 

Veranda

Indien er wordt gekozen voor een veranda zonder aanbouw, zal er gedeeltelijk een andere voorbereiding gelden. Er hoeft namelijk geen rekening te worden gehouden met een reeds bestaande muur, aangezien deze mogelijk eigenhandig wordt gebouwd. 

Benodigdheden 

Naast de materiaalkeuze, behoren ook enkele gereedschappen tot de benodigdheden voor de montage van een veranda, namelijk:

 • Huishoudtrap 
 • Lijmtang 
 • Paalhamer 
 • Papier en liniaal 
 • Rolmaat 
 • Accuboormachine 
 • Draadtang 
 • Grondboor 
 • Handzaag 
 • Spade 
 • Uitzettouw met potlood 
 • Waterpas 
 • Werkhandschoenen

Veranda laten monteren 

Heeft u een goed beeld van uw droom veranda? Maar wilt u de montering liever uit handen geven? Dan staan wij van De Goedkoopste Veranda graag voor u klaar! Door onze jarenlange ervaring, realiseren wij voor u een uitstekend product. Zowel van uitstekende kwaliteit als passend bij u wensen! 

Stappenplan veranda 

Indien u kiest voor een veranda bij De Goedkoopste Veranda, zal er bij de levering een duidelijke montagehandleiding worden bijgevoegd. Anderszins kunt u dit algemene stappenplan volgen: 

Stap 1 – Lijst en bouwtekening 

Als u de benodigdheden en materiaalkeuze heeft bepaald, is het maken van een lijstje zeer bruikbaar. Evenals het maken van een bouwtekening. Meet vooraf correct de locatie op van de plek waar de veranda geplaatst zal worden. Verwerk vervolgens alles bij elkaar genomen in de bouwtekening. Zo zorgt u voor een goed beeld en overzicht, want een goed begin is het halve werk! 

Stap 2 – Afmetingen  

De vervolgstap betreft het uittekenen van de afmetingen op de muur en vloer. Zodoende wordt er een indicatie van de grootte van de veranda gecreëerd. In deze stap zal ook de eerder benoemde fundering worden nagegaan. Bovendien dient er, als er wordt gekozen voor houten pilaren, rekening te worden gehouden met het vochtgehalte van de locatie. Er moet worden voorkomen dat de pilaren rechtstreeks contact maken met de vloer. 

Stap 3 – Gevelbalk  

Vervolgens zal de gevelbalk uitgemeten en geplaatst worden. De gevelbalk kan worden bevestigd met slagpluggen aan de gevel. Let hierbij op dat de gevelbalk waterpas staat! Ook dient er te worden gelet op de afwatering in deze stap. Verder behoort de gevelbalk een minimum hoogteverschil van veertig centimeter te hebben in vergelijking met de steunbalken. Bij de steunbalken moet er gelet worden op de hoogte van lange mensen. 

Stap 4 – Pilaren  

Indien de pilaren bij stap 2 niet zijn geplaatst, zal dit in deze stap volgen. De pilaren behoren op gelijke hoogte te komen. Een tip kan het spannen van een touw zijn. 

Stap 5 – Dwarsbalk 

In deze vervolgstap wordt de dwarsbalk op de pilaren bevestigd. Om de stevigheid van de constructie te verhogen kan er gekozen worden voor schoren. Dit zijn schuine balken die de pilaren met de balken verbindt. 

Stap 6 – Geraamte dak 

In deze stap wordt het geraamte van het dak geconstrueerd door middel van balken te plaatsen van de gevelbalk naar de op de pilaren liggende dwarsbalk. Als er gekozen is voor kunststof of glas, worden de balken uitgerust met profielen, zodat de overkapping kan worden vastgezet. 

Stap 7 – Overkapping dichtmaken 

In deze stap worden de gekozen platen stuksgewijs geplaatst en vastgezet met de profielen. De profielen zijn bevestigd op de locatie waar de plaat op rust en als verbinding tussen twee platen. Bovendien worden rubberen slabben aan de gevel en profielen gemonteerd, zodat er afscherming tegen het weer is. 

Stap 8 – Beschutting 

Deze stap is geen vereiste. De keuze ligt geheel bij u of u een veranda geheel of gedeeltelijk dicht wilt maken. De beschutting zorgt voor het minder ervaren van weersinvloeden.  

Stap 9 – Afwateringssysteem 

Om wateroverlast te voorkomen, zal er een geschikte waterafvoer moeten worden gemonteerd. Het afwateringssysteem wordt bevestigd aan de dakconstructie. Een nuttig voorbeeld hiervan is een constructie met een regenton. 

Stap 10 – Inrichting 

Indien de voorgaande stappen zijn doorlopen, kan de veranda worden ingericht. Hierbij geldt ook dat er tal van mogelijkheden zijn! 

https://www.degoedkoopsteveranda.nl/houten-veranda