Nieuwbouw20
Image default
Woningen

Zo isoleer je je huis en blijf je warm tijdens de winter

Iedereen heeft de wens om de energierekening laag te houden en hiermee de CO2-uitstoot verminderen, zeker gezien de huidige prijzen van brandstof en gas. Het installeren van isolatie in een nieuwbouw of bestaande woning is een van de meest verstandige manieren om de warmte in huis te houden en de kou buiten het huis te houden.

Niet iedereen beseft hierbij, hoeveel warmte je zou kunnen verliezen uit je woning als het niet goed geïsoleerd is. Laten we eens naar vijf soorten huisisolatie kijken, achterhalen wat kan helpen de warmte binnen te houden, de CO2-uitstoot van de woning te verlagen en jouw geld op de energierekening te besparen.

Muurisolatie

Circa een derde van alle warmte die in een geïsoleerde woning verloren gaat, ontsnapt via de muren. Door hier isolatie zoals steenwol of spouwmuurisolatie toe te voegen, kun je energie besparen en de stookkosten verlagen.

De meeste woningen in Nederland hebben massieve muren of spouwmuren.

Indien jouw woning na 1920 gebouwd is, beschikt het over spouwmuren. Dit is een muur die uit twee wanden met daartussen een spouw bestaat, deze tussenruimte kan worden gevuld met isolatie zoals steenwol of speciale spouwmuurisolatie.

Een woning van voor 1920, zijn vaak voorzien van massieve muren. Deze muursoort beschikt niet over een spouw en is vaak gemaakt van baksteen. 

Een massieve muur kan niet geïsoleerd worden van binnenuit, dus dient er een voorzetwand of aan de buitenkant een laag omgezet te worden. Dit kost vaak meer dan het isoleren van een spouwmuur

Dak en zolderisolatie

Woningen die een matig tot slecht geïsoleerd dak of zolder hebben, verliezen de warmte vaak via de bovenkant van de woning. Door de zolder of het dak te isoleren met onder andere lijm purschuim, wordt het een stuk eenvoudiger en effectiever om het warmteverlies in huis te beperken en de gas kosten te verlagen. 

Indien de loft eenvoudig te bereiken is, geen overmatige vochtproblemen vertonen zal en het dak niet plat is, kun je wellicht zelf aan de slag met isolatie. 

Vloerisolatie

Last van koude voeten of optrekkend vocht of koude lucht langs de muren? Het laten isoleren van de vloer in huis is een uitstekende manier om het huis en jouw voeten of dierenvriend warm te houden in de winter en koel tijdens de zomer. Afhankelijk van het soort woning zijn veel woningen en dan met name de nieuwere voorzien van een begane grond van massief beton. Dit kan worden geïsoleerd wanneer het moet worden vervangen of er kan een stijve isolatie bovenop wordt gelegd.

Huizen met een langere staat van dienst hebben meestal hangende houten vloeren. Houten vloeren kunnen worden geïsoleerd door de vloerplanken op te tillen en er minerale wol isolatie aan te bevestigen. 

Voor degene die voor een snellere en goedkopere oplossing wil gaan, helpen vloerkleden en tapijten op de vloer leggen al enorm en geven ze je lekker warme voeten wat de kachel op een lager standje laat uitkomen. 

https://www.nieuwbouw20.nl/huis-isoleren-en-warm-blijven/