Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Betaalbare huurwoningen zijn schaars

Huizenprijzen blijven maar stijgen. De woningmarkt is volledig oververhit geraakt. Dit is niet alleen lastig als je een huis wilt kopen, maar ook voor huurders is het bijna niet meer te doen een betaalbare huurwoning te vinden. Veel woningen worden opgekocht door investeerders en kleine huisbazen voor de verhuur, ook wel buy-to-let genoemd. De investeerders verhogen hun prijzen fors, waardoor huurwoningen voor de toekomstige huurders niet meer te betalen zijn. Je kunt er ook voor kiezen een woning te huren via een woningcorporatie, maar dan sta je vaak op lange wachtlijsten van wel acht tot elf jaar, wat ook niet wenselijk is. En voor een sociale huurwoning kom je alleen in aanmerking als je inkomen niet boven een bepaalde inkomensgrens uitkomt.

Andere vormen van wonen

Je ontkomt er bijna niet aan een huis te huren op de vrije markt. De zoektocht naar een betaalbare huurwoning kan een tijdrovende klus worden. Om sneller een geschikte woning te vinden, kan een verhuurmakelaar uitkomst bieden. Die brengt de huurder en verhuurder samen. Maar heb je ook weleens aan een antikraak woning gedacht? Dit is een woning waar je tijdelijk woont om het huis te beschermen tegen krakers. Je kunt zo’n woning door middel van een flexibele contractvorm bewonen. Het biedt kansen om in heel bijzondere panden te wonen, zoals kerken, scholen en oude gebouwen. Vaak ook nog tegen goedkope tarieven.

Tips bij het bewonen van een antikraak woning

Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een groep mensen voor een antikraak woning. Je “bewaakt” hun pand en dat werkt in een groep beter dan alleen. Weet je iemand uit jouw omgeving die dit ook wil, schrijf je dan samen in. Tip een pand als het al langere tijd onbewoond is. Een pand mag namelijk niet langer dan een jaar leeg staan. Zo ben jij de eerste die hiervoor in aanmerking komt. Het kan dus heel interessant zijn dit in de gaten te houden. Deze flexibele vorm van wonen brengt wel risico’s met zich mee. Het is van tijdelijke aard en je moet er altijd rekening mee houden dat een verhuurder het contract een maand van tevoren kan ontbinden. Indien dit voor jou geen probleem is, is het een mooie en makkelijke manier om een betaalbare woning te vinden. Laat de organisatie weten dat je makkelijk verplaatsbaar en flexibel bent. Dit kan in je voordeel werken. Zo kun je snel weer verhuizen, mocht dat nodig zijn.