Nieuwbouw20
Image default
Woningen

CV-ketels

Een CV-ketel, of een verwarmingsketel, verwarmt het water dat door de leidingen in uw huis stroomt. Het verbrandt brandstof, zoals gas of stookolie, om het water te verwarmen en levert vervolgens het verwarmde water aan de radiatoren of vloerverwarming.

Met goed en regelmatig onderhoud aan de CV-ketel gaat een moderne HR-ketel lang mee, gemiddeld 12-15 jaar of langer. Een oude CV-ketel vervangen en een nieuwe kopen is dus voor de meeste mensen geen jaarlijkse gebeurtenis. Een nieuwe CV-ketel kopen doe je tegenwoordig eenvoudig online. Maar afhankelijk van de kenmerken van je huis, zoals grootte, isolatie, horizontale, verticale radiatoren of vloerverwarming, warmwaterbehoefte etc., zul je andere keuzes moeten maken om de juiste CV-ketel te vinden.

Het is een ongeschreven regel dat CV-ketels na 12 tot 15 jaar gebruik aan vervanging toe zijn. Drie kanttekeningen zijn hierbij van belang:

  1. Veiligheid is een topprioriteit. Bij oudere CV-ketels neemt het risico toe door slijtage. De veiligheid van warm water en verwarming wordt verminderd en het risico op rooklekkage of koolmonoxide vorming neemt toe. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

  1. Oudere modellen CV-ketels verbruiken meer aardgas en gas is duur, al snel oplopend tot honderden euro’s. De nieuwste apparatuur is zuiniger, wat goed is voor je portemonnee en het milieu.

  1. Met de ultra zuinige CV-ketel met hybride warmtepomp bespaar je nog meer gas en draag je bij aan duurzaam wonen. Zeker als u zonnepanelen gebruikt om de elektriciteit op te wekken die uw hybride warmtepomp nodig heeft.

Hoe kies je de juiste CV-Ketel?

Om de juiste CV-ketel te kiezen, moet u rekening houden met factoren zoals de grootte van uw woning, het type verwarming dat u gebruikt, en uw budget. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel vermogen u nodig hebt om uw woning efficiënt te verwarmen. Het is ook aan te bevelen om te kiezen voor een energie-efficiënte ketel met een goede energie-efficiëntieklasse.

Het is raadzaam om advies in te winnen van een verwarmingstechnicus of een professional in de bouwbranche om de juiste CV-ketel voor uw specifieke situatie te kiezen.

Condensatieketel of een conventionele ketel?

Een condensatieketel is een soort CV-ketel die het verbrandingsproces optimaal benut door de warmte die normaal gesproken verloren gaat tijdens het afvoeren van de rookgassen, op te vangen en te gebruiken voor het verwarmen van het water in de ketel. Hierdoor is een condensatieketel efficiënter dan een conventionele CV-ketel en levert het meer warmte per energie-eenheid op. 

Een conventionele CV-ketel daarentegen gebruikt alleen de warmte van de verbranding om het water in de ketel te verwarmen.

Gas en oliegestookte ketels 

Er zijn twee soorten CV-ketels: gas-gestookte en olie-gestookte. De verschillen tussen deze twee soorten ketels liggen in de brandstof die ze gebruiken om warmte te produceren.

Een gasgestookte CV-ketel maakt gebruik van aardgas als brandstof en is geschikt voor huizen die op het gasnet zijn aangesloten. Het voordeel hiervan is dat ze over het algemeen goedkoper zijn en minder onderhoud nodig hebben.

Een oliegestookte CV-ketel daarentegen maakt gebruik van verbrandings olie als brandstof en is bedoeld voor huizen die niet op het gasnet zijn aangesloten. Het nadeel hiervan is dat ze meer onderhoud nodig hebben en duurder zijn.

Beide soorten CV-ketels hebben verschillende kosten, energie-efficiëntie en mogelijkheden, dus het is belangrijk om deze te overwegen voordat je een keuze maakt.