Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Dit is wat je moet weten over een cv-ketel en een hr-ketel

De coronacrisis. Je komt het overal tegen op de computer, televisie, tablet en telefoon. Inmiddels wel een beetje om er gek van te worden. Tijd voor iets anders! Iets wat echt nuttig is en om jouw huis leefbaar en fijn te houden: weetjes over cv-ketel en hr-ketel.

Wat is een cv-ketel eigenlijk?

Een cv-ketel (centrale verwarming) zorgt ervoor dat je huis heerlijk verwarm is en dat er warm water gebruikt kan worden. Je wilt niet veel onnodig gas verbruiken en hierdoor extra kosten hebben, daarom is het belangrijk dat je de juiste ketel hebt die aansluit op jouw verbruik.  Zorg ervoor dat je de juiste ketel hebt en dat je deze om de zoveel tijd (meestal is dit om de 1 a 2 jaar) laat onderhouden door een professioneel bedrijf (Feenstra bijvoorbeeld). Cv ketel vervangen 2020? Doe de ketelzoeker op de website van Feenstra!

Wat is een hr ketel

Een hr ketel is als het ware een vernieuwde versie van de cv-ketel. Veel mensen ervaren een hr-ketel als beter dan een cv-ketel. Hij brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Een voorbeeld hiervan is dat dit type ketel meer rendement behaalt ten opzichte van een (oudere) cv-ketel en vr-ketel. Huh rendement? Wat betekent dit eigenlijk? Nou, dit betekent dat de hr ketel meer verwarming en warm water geeft, maar minder energie verbruikt ten opzichte van andere (oudere en verouderde) ketels. Om even te vergelijken: een hr ketel rendement kan boven de 100% zijn, die van een cv-ketel ongeveer 67% en het rendement van een vr ketel is ongeveer 83%. Het grootste verschil tussen een cv-ketel en een hr ketel zal dus het rendement zijn. Een hr ketel is wat eenvoudiger gezegd ‘energiezuiniger’ dan een cv-ketel en zijn voorganger de vr-ketel. 

Dit is waarom je cv-ketel regelmatig onderhouden moet worden

Elk type ketel moet regelmatig onderhouden worden. Hierbij maakt het echt niet uit of je nu een hr- of cv-ketel hebt (of wellicht nog een vr-ketel zelfs). Dit is een klus die veel mensen vergeten. Nou ja, klus… niet voor jou hoor, maar om deze te laten onderhouden door een professioneel bedrijf. Het kan heel erg vervelend worden als je dit voor een langere tijd, meerdere malen vergeet. Niemand zit namelijk op een koude douche, onverwarmd huis, koud water in de wasmachine om kleding mee te wassen en koud water in de afwasmachine (waardoor de inhoud niet goed schoon wordt) te wachten. Slecht onderhoud kan zelfs gevaren al brand, gaslek of koolstofmonoxide verstikking veroorzaken. Zoals je begrijpt is het dus echt van essentieel belang om je ketel regelmatig te laten onderhouden door een professioneel bedrijf (bijvoorbeeld Feenstra). Dit zijn een paar voordelen van een goed onderhouden ketel:

  • Langere levensduur.
  • Minder storingen.
  • Minder grote reparaties waardoor de reparatiekosten lager blijven.
  • Energiezuiniger en een stuk milieuvriendelijker.

Kortom, elke cv-ketel moet even regelmatig onderhouden worden. Echter is een hr-ketel een stuk energiezuiniger, waardoor dit minder kosten met zich meebrengt.