Aardappels zijn goedkoop en gemakkelijk, je kan ze in veel verschillende manieren klaarmaken. Tijdens mijn week koken met een 15 euro budget maakte ik een paar aubergine veggie sliders en deed daar wat frietjes bij voor een klassieke combinatie. Maar wie wilt in een grote pan met olie frituren elke keer als ze frietjes willen? Ik niet. Het is het gewoon niet waard. Maar dit gerecht? De 30 minuten, gemakkelijk opruimen en maar 2 lepels aan olijfolie zijn het zeker waard. Omdat elk gefrituurd gerecht zacht en slap wordt nadat ze 30 minuten uit de oven zijn, gebruik ik een klein aantal aardappelen. Genoeg voor enkele personen, maar voel je vrij de aantallen te verdubbelen als je meer gasten hebt. Gebruik dan genoeg ovenbladen zodat de frietjes genoeg ruimte hebben om lekker knapperig te worden. Ingrediënten– 2 grote aardappels en 1 aardpeer, schoongewreven en gesneden in halve cm lange frietjes – 2 lepels olijfolie – zout en peper – gemixte kruiden (optioneel) – ketchup of mayonnaise Bereiding
Er zijn verschillende aardappelsoorten die je kunt gebruiken voor het maken van ovenfriet. Denk aan de Agria, Bildtstar en de Frieslander. Allemaal vastkokende aardappelen zodat ze tijdens het bakken niet uit elkaar vallen. |
