Nieuwbouw20
Image default
Eten en drinken

Frietjes uit de Oven

Aardappels zijn goedkoop en gemakkelijk, je kan ze in veel verschillende manieren klaarmaken. Tijdens mijn week koken met een 15 euro budget maakte ik een paar aubergine veggie sliders en deed daar wat frietjes bij voor een klassieke combinatie.

Maar wie wilt in een grote pan met olie frituren elke keer als ze frietjes willen? Ik niet. Het is het gewoon niet waard. Maar dit gerecht? De 30 minuten, gemakkelijk opruimen en maar 2 lepels aan olijfolie zijn het zeker waard.

Omdat elk gefrituurd gerecht zacht en slap wordt nadat ze 30 minuten uit de oven zijn, gebruik ik een klein aantal aardappelen. Genoeg voor enkele personen, maar voel je vrij de aantallen te verdubbelen als je meer gasten hebt. Gebruik dan genoeg ovenbladen zodat de frietjes genoeg ruimte hebben om lekker knapperig te worden.

Ingrediënten

–       2 grote aardappels en 1 aardpeer, schoongewreven en gesneden in halve cm lange frietjes

–       2 lepels olijfolie

–       zout en peper

–       gemixte kruiden (optioneel)

–       ketchup of mayonnaise

Bereiding

  1. Verhit de oven voor op 220 graden en vet een ovenblad in met 1 lepel olie. Voeg de aardappelpartjes toe met wat zout en peper. Schud en roer ze door elkaar totdat er op alle partjes genoeg kruiden zitten. Zorg ervoor dat alle frietjes/partjes genoeg ruimte hebben.
  2. Giet de rest van de olie over de aardappelen heen en sprenkel er daarna wat kruidenmix overheen (naar keuze).
  3. Bak totdat de frietjes een gouden kleur hebben. Draai ze halverwege eens om. Laat in totaal ze ongeveer 30 minuten in de oven staan.
  4. Serveer heet.
  5.  

Welke aardappel voor friet?

Er zijn verschillende aardappelsoorten die je kunt gebruiken voor het maken van ovenfriet. Denk aan de Agria, Bildtstar en de Frieslander. Allemaal vastkokende aardappelen zodat ze tijdens het bakken niet uit elkaar vallen.