Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Hoe herken je de betonboor, houtboor, universele boor of de metaalboor?

Sommige doe-het-zelvers kennen het probleem. Je probeert een gat in een muur te boren, maar het lukt gewoon niet. Zelfs met veel kracht, wordt het boorgat niet dieper. Een van de redenen hiervoor kan de verkeerde keuze van het boorgereedschap zijn. Elk materiaal heeft andere eigenschappen, en daarom is er voor elk materiaal uiteraard een andere boor nodig. Zij verschillen vaak slechts in kleine details die op het eerste gezicht niet onmiddellijk opvallen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste boor snel herkent, zijn in dit blog verschillende boortypes uitgelegd.

In principe zijn er vier categorieën: de metaalboor, de houtboor, de betonboor of steenboor en de universele boor.

Metaalboor

Een metaalboor is gemaakt van HSS, kort voor High Speed Steel. Het gereedschap is geschikt voor het boren van metalen zoals ijzer, staal, koper, messing en aluminium. Het kan ook worden gebruikt om in plastic te boren. De voorkant van de metaalboor is taps toelopend en heeft twee scherpe snijkanten. In de schacht daarachter zit een spiraalvormige groef die zorgt voor de verwijdering van metaalspanen. Aan het uiteinde is het gereedschap rond van vorm om te worden bevestigd aan een boormachine of accuboormachine.

Wist je dat..

De punt van een metalen boor kan doorbranden? Dit gebeurt vaak wanneer de snelheid te hoog is of de contactdruk te hoog. Een teken van een uitgegloeide punt is een blauwe tint in het metaal. Om dit tegen te gaan, kan de boor worden gekoeld met boorpasta bijvoorbeeld. Bovendien moet hij op gezette tijden uit het boorgat worden getrokken om de temperatuur te verlagen.

Houtboor

Een houtboor is gemaakt van gereedschapsstaal, koolstofstaal of chroom-vanadium-staal. Hij kan worden gebruikt om met gemak zachthout, hardhout, spaanplaat, multiplex, MDF en andere houtmaterialen te boren. De snijkanten van de houtboor zijn langer aan de buitenrand dan aan de binnenkant, bij het midden. Het voordeel hiervan is dat bij het boren eerst de rand van het gat wordt afgesneden, waardoor de houtvezels worden doorsneden. Dit resulteert in een schoon gat zonder scheuren.

Tip

Houtboren hebben, in tegenstelling tot metaalboren, een centreerpunt die wordt gebruikt voor nauwkeurig uitlijnen. Hierdoor is voorboren niet meer nodig, omdat de boor niet kan afdwalen zodra hij op zijn plaats is gezet. Er zit een spiraal op de schacht die het houtstof uit het boorgat voert. Houtboren kunnen worden vastgeklemd in elke in de handel verkrijgbare boormachine of kolomboormachine.

Betonboor / steenboor

Een betonboor is gemaakt van gereedschapsstaal, koolstofstaal of chroom-nikkel-molybdeenstaal. Zij maken het mogelijk zelfs in harde materialen te boren, zoals beton, natuursteen, tegels of graniet. Daartoe wordt de boor vastgeklemd in een percussieboor of een hamerboor. In tegenstelling tot metaal of hout, kunnen deze materialen niet zo gemakkelijk worden doorboord. Daarom heeft de boor een gesoldeerde hardmetalen plaat aan de punt, die bijzonder slijtvast en duurzaam is. De punt is stomp of geslepen, afhankelijk van het te boren materiaal. De stompe snijkant is geschikt voor metselwerk, beton of steen.

Universele boor

De universele boor is een mengeling van steen-, hout- en metaalboren. Daardoor is hij geschikt voor het boren in constructies waarin verschillende materialen zijn gebruikt, zoals in een plafond van gewapend beton of oud metselwerk met houten palen.