Nieuwbouw20
Image default
Woningen

Hoe kan je de akoestiek in een ruimte verbeteren?

Waarom is een goede akoestiek zo belangrijk?

Een goede akoestiek is ontzettend belangrijk. Mensen raken namelijk snel geïrriteerd in een lawaaierige omgeving of in ruimtes met veel galm. Zeker in een kantoor of een klaslokaal moet er ontzettend veel aandacht aan de akoestiek besteed worden. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus of veel galm vermindert de productiviteit en zorgt voor concentratieverlies. Een slechte akoestiek kan zelfs de algemene gezondheid in gevaar brengen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit tot hoofdpijn, stress en evenwichtsproblemen kan leiden. Probeer daarom steeds de geluidservaring in een ruimte te verbeteren en te optimaliseren.

De unieke oplossing van AcoustIQ

In grote ruimtes worden vaak zachte objecten of akoestische panelen geplaatst om eventuele galm te absorberen. Deze objecten nemen echter heel wat ruimte in beslag. AcoustIQ heeft hier de ideale oplossing voor gevonden. Ze hebben namelijk een speciaal akoestisch plafond ontwikkeld. Het plafond heeft in de meeste ruimtes namelijk geen echte functie. Dit grote oppervlak dient vaak alleen om lampen aan te hangen en om leidingen mee te bedekken. AcoustIQ heeft daarom beslist om dit ruime oppervlak te gebruiken als hulpmiddel om de akoestiek te verbeteren.

Wat is een akoestisch plafond?

Een akoestisch plafond bestaat uit verschillende geluidsabsorberend platen of plafondpanelen. Deze platen en panelen verminderen de nagalm en verbeteren de akoestiek in een ruimte. Verder kan er ook een akoestische laag op het grid van systeemplafonds aangebracht worden. De mate van geluidsabsorptie hangt af van de dikte van de laag. Deze twee mogelijkheden worden voornamelijk in grote ruimtes gebruikt. Denk hierbij aan villa´s, kantoren of zwembaden. In deze ruimtes is er meestal ontzettend veel galm aanwezig en er moeten dan ook voldoende maatregelen op het gebied van de akoestiek getroffen worden.

Maatregelen voor zwembaden en plafonds

Naast een akoestisch plafond kan je bij AcoustIQ ook nog voor tal van andere zaken terecht. Zo hebben ze zich gespecialiseerd in akoestische oplossingen voor zwembaden en kantoren. Hiervoor maken ze gebruik van akoestisch spuitwerk. Deze gespecialiseerde methode verbetert zowel de geluidsdiffusie als de geluidsisolatie en de geluidsabsorptie. De geluidsdiffusie is de manier waarop geluiden zich verspreiden. Een goede geluidsisolatie laat geluidsgolven minder goed door en geluidsabsorptie verwijst naar het ´opslokken´ van geluiden. Deze drie elementen hebben een enorme invloed op de galm in de ruimte en beïnvloeden zo de akoestiek van een kantoor of ander lokaal.

https://acoustiq.nl