Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Hoe kies je de juist kraan?

Als je een garage of een werkplaats in je bezit hebt dan kan het zijn dat je een kraan nodig hebt. Je kunt namelijk vaak je zware onderdelen of zware materialen niet zelf optillen. Toch zal je even wat onderzoek moeten doen voordat je een kraan aanschaft. Er zijn namelijk verschillende soorten kranen. Wij zullen de bovenloopkraan en de zwenkkraan bespreken.

 

Bovenloopkraan

Een bovenloopkraan is een kraan die boven langs je plafond loopt. Dat betekent dus dat deze kraan kan worden gebruikt op de plekken waar de installatie loopt. Dit is ontzettend handig als je in jouw garage spullen van de ene naar de andere kant moet vervoeren. Een bovenloopkraan dient op veel plekken bevestigd te worden. Het duurt dus even voordat deze is geïnstalleerd. Het is belangrijk dat de kraan voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen. Hierdoor is hij veilig en betrouwbaar. Je kunt verschillende soorten bovenloop kranen krijgen. Zo is er een enkelligger kraan, deze neemt minder ruimte in beslag. Hij kan tot 10 ton tillen en heeft een overspanning van 24 meter. Je krijgt ook een dubbelligger kraan. Deze is geschikt voor hele zware lasten. Hij kan tillen tot wel 250 ton en heeft een overspanning tot wel 30 meter.

 

Zwenkkraan

Een zwenkkraan is een kraan die zwenkt, zoals de naam al zegt. Dat betekent dat vanaf de plek waar de kraan wordt geïnstalleerd, deze een bepaald aantal graden kan draaien. Dit is handig als je de meeste zware werkzaamheden op dezelfde plek doet en je ze gewoon ergens op moet tillen. Je hebt twee verschillende soorten zwenkkranen. Ten eerste heb je de kolomzwenkkraan, deze staat op een paal. Deze paal wordt bevestigd op de grond. Hij heeft een hijscapaciteit van 2 ton en kan van 3 tot 6 meter hoog zijn. Het zwenkbereik van deze kraan is 270 graden. De tweede soort is een wandzwenkkraan. Deze wordt aan de muur bevestigd. Omdat hij aan de muur is bevestigd kan hij maximaal 180 graden zwenken. Hij heeft een hijscapaciteit van 1,5 ton en kan op verschillende hoogtes worden gemonteerd.

https://www.adaklein.nl/bovenloopkranen/