Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Hoe ontvang je overal in huis goede wifi?

Nu velen onder ons als gevolg van de corona-pandemie hele dagen thuis zitten, worden onze thuisnetwerken intensiever dan ooit gebruikt. Jij werkt de ene Zoom meeting na de andere af, je zoon speelt online op zijn nieuwe playstation 5 en je dochter checkt stiekem haar whatsapp op je tablet. Je kan je dus wel voorstellen dat een degelijk internetabonnement een eerste vereiste is, maar om overal in huis zorgeloos online te kunnen, moet ook je wifi in orde zijn. In dit artikel geven we enkele tips om je wifi bereik te optimaliseren.

Kies de juiste locatie voor je router

Een eerste ingreep die vaak over het hoofd wordt gezien, is de plaatsing van je router. Gebruik je de modemrouter van je provider, dan hangt of staat die wellicht dicht bij waar de kabel in huis binnenkomt, vaak zelfs in een kelder of garage. Dat is doorgaans niet de beste plaats om het hele huis van stabiel draadloos internet te voorzien. Het wifi-signaal verzwakt naarmate je verder weg stapt van het toestel en de straling door muren of plafonds heen moet.

De beste plaats voor je de router ergens centraal in je huis, zodat het signaal in alle richtingen even ver reikt en je hele huis wordt gedekt. Het is niet evident om de modemrouter van je provider te verplaatsen. Ons advies is om de routerfunctionaliteit van de modem uit te schakelen, en er een eigen router of access point achter te hangen op een strategische plaats. Kan dat niet centraal in huis, hang hem dan op z’n minst kort bij je werkplek, zodat je daar van een snelle verbinding geniet.

Vermijd zoveel mogelijk stoorzenders

De optimale plaatsing van je router wordt nog verder bemoeilijkt door allerlei stoorzenders in huis. Zeker op de 2,4 GHz-band is het dringen geblazen. Deze band wordt vervuild door straling van bijvoorbeeld de magnetron, draadloze telefoons en babytelefoons, en zelfs TL-lampen. Plaats je router dus uit de buurt van dit soort apparaten.

Andere stoorzenders zijn onder meer beton, baksteen, metaal en water. De wifi-signalen kunnen hier niet goed doorheen. Verberg de router dus niet achter een aquarium of in een metalen kast, het zal je wifi-bereik niet ten goede komen.

Tot slot kunnen ook je buren voor hinder zorgen. Zeker in een appartement of rijhuis zijn er nog veel andere wifi-netwerken om je heen. Die kunnen elkaar allemaal op een negatieve manier beïnvloeden. Gelukkig zijn er meerdere kanalen waarop je draadloos netwerk kan worden uitgezonden. De router kiest automatisch een kanaal, maar wanneer dat overbevolkt is, kan je in de instellingen van het apparaat duiken om een ander te kiezen. Je kan een app zoals WiFiman op Android of inSSIDer op pc gebruiken om te zien welke netwerken op welke kanalen actief zijn.

Gebruik wifi versterkers indien nodig

Zelfs de beste router is geen garantie op een wifi-signaal die je hele huis dekt. Als de oppervlakte te groot is of er veel stoorzenders zijn, moet je extra hulp voor de router inschakelen. Daar bestaan verschillende oplossingen voor, die niet alleen verschillen in prijs, maar ook in snelheid en de technische kennis die je nodig hebt om het te installeren. De meest eenvoudige oplossing is een wifi versterker. De beste wifi versterkers pikken het draadloze signaal van de router op breiden het wifi bereik uit tot in de meest moeilijke plekken van je huis. Omdat een wifi versterker zelf een degelijke ontvangst nodig heeft om dat signaal te kunnen versterken, is de plaatsing cruciaal voor een goede werking.