Nieuwbouw20
Image default
Woningen

Is lijm purschuim makkelijk om te gebruiken?

Polyurethaanschuim, ook wel Purschuim genaamd kan je voor veel verschillende dingen gebruiken. Met deze schuim is het mogelijk om kieren, naden, spleten en gaten snel en makkelijk helemaal dicht maken. Ook op de meest smalle en lastige plaatsen kan je purschuim spuiten. Dit heeft meteen ook een isolerende werking, maar buiten dat om kan het ook als lijm gebruikt worden. In deze blog kan je alles lezen over het gebruik van lijm purschuim.

Wat is purschuim eigenlijk?

Purschuim zet uit als het in aanraking komt met lucht. Als je een spuitbus van 1 kilogram hebt, komt er wel 30 liter schuim uit. Als het schuim uitgehard is, heb je een elastische massa waar je ook mee kan lijken. Door het uitzetten van het schuim kan je wel makkelijk ieder hoekje en gaatje dicht maken. Het wordt heel vaak gebruikt voor het opvullen van spouwmuren.

Waar kan lijm purschuim allemaal voor gebruikt worden?

Over het algemeen wordt purschuim gebruikt om te kunnen isoleren op plaatsen waar je normaal gesproken maar heel lastig bij kan komen. Zo kan je de aansluitingen van ramen en deuren ermee isoleren. Doordat het schuim in de kier uitzet zal er geen ruimte meer leeg blijven. Het kruipt waar het komen kan.

Daarnaast kan je ook de gaten die je naast de leidingen hebt er mee dicht maken. Hierdoor kan er geen tocht meer door de gaten heen komen en is het meteen goed geïsoleerd. Je kan purschuim ook gebruiken als lijm, purschuim is dan ook multifunctioneel. 

Purschuim kan je gebruiken voor zowel grotere als kleinere oppervlakten. Maar voor grotere oppervlakken als binnenwanden, vloeren en gevels zou je ook steenwol kunnen gebruiken. Steenwol heeft ook een isolerende en geluiddempende werking, net als purschuim. 

Hoe gebruik je Purschuim

Voordat je met purschuim gaat werken moet de ondergrond goed schoongemaakt zijn. Er mag geen stof of loszittende verf meer op zitten. Draag ook altijd plastic handschoenen als je purschuim wil gaan gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing goed.

Na het spuiten heeft het schuim na een uur het grootste volume bereikt. Zorg er altijd voor dat het overtollige schuim wel ergens heen kan. Na twee uur na het spuiten is het schuim ook helemaal uitgehard. Dan kan je het overtollige schuim kan je dan met een mes of zaag wegsnijden. Mocht het nodig zijn zou je nog een tweede laag schuim aan kunnen brengen. 

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen als je purschuim gaat gebruiken? 

Als je schade ten gevolge van de uitzetting wil voorkomen is het verstandig wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg er altijd voor dat er een opening is waar het overtollige schuim heen kan ontsnappen na de uitzetting. Als dit niet het geval is kom je er al snel achter dat het plaatwerk barst of bol gaat staan.

De kracht die purschuim heeft bij het uitzetten kan er zelfs voor zorgen dat een muur ontzet kan raken. Wees daarom ook voorzichtig met de hoeveelheid schuim die je gaat gebruiken. Als het om een dun wandje gaat, is het verstandig deze eerst goed te laten ondersteunen.