Nieuwbouw20
Image default
Verbouwen

Redenen om een plafond te verlagen

Je plafond verlagen: het klinkt in eerste instantie misschien als een gek idee, toch is het dat helemaal niet. Er zijn namelijk verschillende voordelen verbonden aan het verlagen van je plafond. Een verlaagd plafond laten installeren, doe je bijvoorbeeld als het huidige plafond er lelijk of oud uitziet, of als er sprake is van schade, zoals scheuren, lekkage of vlekken. Door een verlaagd plafond te installeren kun je al deze lelijke elementen verhullen. Benieuwd naar de vele opties van plafond verlagen? Kijk dan eens bij Plafondgarant voor inspiratie.

Een gezelligere ruimte

Het eerste voordeel van een verlaagd plafond is dat dit de ruimte direct veel gezelliger en knusser maakt. Wie kent de scene uit The Shining niet waarin hoofdrolpersoon Jack Torrance verdwaald door de gangen van het Overlook Hotel. Dit Hotel heeft bizar hoge plafonds, dat de scènes bijzonder sinister maakt. Het is alsof de mens verdwaald is in het gebouw en er bijna door wordt verzwolgen (dat is dan ook precies wat er gebeurt). Met een laag plafond is dit veel minder het geval. Een verlaagd plafond zorgt voor knusheid en geborgenheid. Dat heeft alles te maken met ons instinct: in een nauwe ruimte zijn we geborgen en voelen we ons veilig.

Geluids- en warmte isolerend

Een verlaagd plafond is ideaal om isolatiemateriaal in aan te brengen. Hierdoor zal het verlies van warmte een stuk kleiner zijn. Omdat er minder kubieke meters loze ruimte (lucht) verwarmd hoeft te worden, zullen de kosten nog verder worden gedrukt. Door extra lagen materiaal aan te brengen is het ook mogelijk geluidsoverlast aanzienlijk te dempen. Dat is vooral een groot voordeel als er boven je hoofd nogal wat gelopen of gewerkt wordt. Speelt iemand boven je hoofd muziek of rennen er kinderen rond? Je hebt er veel minder last van.

Werk bedrading en leidingen eenvoudig weg

Er zijn weinig dingen zo hinderlijk als lelijke leiding of bedrading. Soms heb je in huis gewoon de plek niet om deze te verhullen. Ook dan biedt de installatie van een verlaagd plafond uitkomst. Een goed verlaagd plafond is geen ingewikkelde constructie of een lelijke bak, maar heeft een prachtig modern en glad ontwerp. Kies je voor een spanplafond, dan is het bij noodzaak (bijvoorbeeld lekkage) nog altijd eenvoudig om de bovenliggende leidingen te bereiken.

Prachtige spotjes aanbrengen

Prachtiger nieuwe inbouwverlichting aanbrengen zonder dat hiervoor het hele plafond moet worden opengelegd? Ook dan biedt een verlaagd plafond oplossing. Met de installatie van een verlaagd plafond kun je het originele plafond ongemoeid laten en toch genieten van de fraaiste verlichting. In een verlaagd plafond zijn fraaie spotjes supermakkelijk te installeren.