Nieuwbouw20
Image default
Aanbiedingen

Valbeveiliging harnassen: controleer en onderhoud ze goed

Veiligheidsharnassen zijn onmisbaar voor werknemers die af en toe of regelmatig op hoogte werken. Een harnas verdeelt bij een val de krachten op het lichaam. Of je nu gebruikmaakt van een basismodel of een gespecialiseerd harnas voor abseil- of reddingswerkzaamheden, controles volgens de aanwijzingen van de fabrikant en een goed onderhoud zijn belangrijk. Hiermee red je levens tijdens een valpartij.

 

Controleren van harnassen tegen vallen

 

 

Ga je een veiligheidsharnas gebruiken? Controleer het dan voor het gebruik altijd op beschadigingen en vervormingen. Kijk bijvoorbeeld of materiaal is uitgerekt of vlekken bevat die veroorzaakt zijn door chemicaliën. Als meerdere mensen de valbeveiliging harnassen gebruiken, kan er sprake zijn van schade waarvan de nieuwe gebruiker geen weet heeft.

 

Het is voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) verplicht om ze één keer per jaar grondig te laten inspecteren. De controleur moet iemand zijn die een expert is op dit gebied en die geautoriseerd is. Deze persoon registreert de inspectie op het inspectielabel en op een registratiekaart. Een harnas waarmee iemands val is gestopt mag je niet opnieuw gebruiken. Eerst moet de deskundige beoordelen of het nog geschikt is voor hergebruik.

 

Onderhoud van een veiligheidsharnas

 

 

Een harnas moet schoon blijven. Het hangt uiteraard af van de werkplek hoe vies het wordt, maar het is van belang dat het steeds mogelijk blijft om het harnas voor gebruik goed te inspecteren. Als het beschermingsmiddel vies is, dan is het waarnemen van roest, scheurtjes, verkleuringen of brandplekken niet mogelijk. Je bewaart een harnas in een schone, droge ruimte. Factoren als stof, zout, vocht en zonlicht zorgen op lange termijn voor beschadiging.

 

Hoe lang een veiligheidsharnas houdbaar is, hangt af van het merk. Het juiste onderhoud en opslag op een geventileerde, stofvrije plek helpen om de levensduur van het beschermingsmiddel te verlengen. Het advies van fabrikanten is om het valbeveiligingsartikel weg te gooien wanneer er duidelijke schadesporen zijn.

 

Je valbeveiliging op orde houden

 

 

Een veiligheidsharnas gaat vaak meer dan vijf jaar mee. Het is wel van belang om het harnas elk jaar en elke keer na een val te laten controleren door een gecertificeerd persoon. Deze deskundige beoordeelt of het harnas nog in een goede conditie is. Een van de bedrijven die deze jaarlijkse inspectie kan uitvoeren is Safety One Solutions. Deze specialist in veilig werken op hoogte biedt valbeveiligingsmiddelen voor elke situatie en hoogte. Deze middelen voldoen aan alle geldende veiligheidsnormen.