Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Waar kan je aan denken bij spuitlijm in de nieuwbouw?

Spuitlijm is een soort lijm die in vloeibare vorm wordt aangebracht. Het wordt uit een drukvat gespoten in de vorm van een nevel. De lijm hecht zich dan aan het oppervlak waarop hij aangebracht is.De spuitlijm waarmee we zullen werken is een zeer populair model dat bekend staat als Meiboom. Het zit in een spuitbus en bevat brandbare vloeistoffen zoals n-butaan, propaan, en isobutaan (koelgassen). De drijfgassen worden onder druk gehouden door het stikstofgas dat ook werkt om de lijm te verspreiden.

Spuitlijmconcurrent spuitlijm is sinds zijn uitvinding erg populair geworden omdat het snel hecht op materialen, vooral op stof, schuim, leer, vinyl, hout en metalen onderdelen. Het laat geen residu achter, wat het ideaal maakt voor tijdelijke verlijmingen die gemakkelijk verwijderd worden als ze niet meer nodig of gewenst zijn.

We hebben allemaal wel eens spuitlijm gebruikt, in ons werk of in ons persoonlijk leven. Nu kun je ermee experimenteren, met zowel veilige als onveilige methoden in een gecontroleerde omgeving in je eigen thuiswerkplaats. Je leert hoe je veilig kunt omgaan met spuitbussen onder druk die ontvlambare stoffen bevatten, en past die kennis dan toe in een leuk project waarbij je een drukvat gebruikt om de lijm op voorwerpen te spuiten zoals hout, leer, stof…zelfs papier!

Wat van de vragen die je voor jezelf zult kunnen beantwoorden na het doen van dit experiment zijn:

Op welke soorten materialen zal het hechten? 

Welke effecten kan ik bereiken door te veranderen waar ik het op spuit?

Hoeveel controle heb ik over de lijm als ik hem in een ongecontroleerde omgeving spuit?

Wanneer levert het spuiten van stoffen onder druk een gevaar op, en hoe kan dat gevaar voorkomen of beperkt worden bij het gebruik van je werkplaatspuit? 

Blijft de gespoten lijm kleven als hij aangebracht wordt op oppervlakken die niet poreus (niet-poreus) zijn? Zo niet, waarom niet? Waardoor weerstaan sommige oppervlakken aan het hechten met kleefstoffen zoals Meiboom spuitlijm ?

 

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/