Een Led videowall (light-emitting diode videowall) is een displaytechnologie die gebruik maakt van PCB’s waar LED’s op gemonteerd zijn en dus de leds gebruikt als lichtbron. Doordat leds een hele hoge lichtopbrengst hebben worden ze vaak voor buiten doeleinden gebruikt. Een led wall bestaat uit de volgende onderdelen:
Dit is de constructie die wordt gebruikt om alle onderdelen bij elkaar te houden en ze te beschermen voor invloeden van buitenaf zoals het weer. Meestal zijn dit metalen of aluminium kasten. Hier zitten dus de overige componenten in. – De LED module. De led module is een PCB board waar de leds aan de voorkant op zitten gesoldeerd of doorheen zitten gesoldeerd (Bij DIP) en de IC drivers aan de achterkant zitten gesoldeerd. Vaak zit er aan de achterkant dan ook nog een kunststof kap op om alles te beschermen. Bij IP67 led schermen wordt het geheel ook nog eens dichtgelijmd tegen weersinvloeden.
Dit is de aansturing die de pc en de led videowall met elkaar verbindt. Het is een onderdeel van het control systeem en je ziet vaak dat de producent van de controle hardware ook de software levert. De zendkaart kan in een PC worden gemonteerd of hij zit in een externe behuizing of wordt in een videoprocessor geplaatst. De zendkaart bevat de instelling die aangeven welk soort led module er is gebruikt en hoeveel ontvangstkaarten er in het led scherm zitten en in welke volgorde deze zijn verbonden.
De ontvangst kaart krijgt dus een signaal binnen van de zendkaart. Omdat de zendkaart een eigen code heeft weet deze exact op welke plaats hij zich bevind in het led scherm en welk gedeelte van de content moet worden weergegeven. Als een led scherm een hele hoge resolutie heeft dan is het mogelijk dat er in een kabinet meerdere ontvangstkaarten zitten omdat deze een maximaal bereik hebben dat dan soms niet toereikend is. -De UTP kabel. Deze kabel verbindt de zendkaart met de ontvangstkaart om de data te kunnen versturen. Ook tussen de ontvangstkaarten en kabinetten zitten UTP kabels om het data signaal door te geven. -De 220V stroomkabel. Deze voorziet de voedingen in het led scherm van stroom. Dit is dus de kabel die u in het stopcontact steekt en die naar het led scherm loopt. Omdat led schermen vaak erg groot zijn en deze kabels vaak maar max. 3500 watt kunnen hebben zal u zien dat er vaak meerdere van deze kabels naar het led scherm lopen. – 5V platte kabel. Deze verbindt de ontvangstkaart in het led scherm met de modules om data door te geven. Omdat er in elke kabinet meerder modules zitten, zitten er ook meerdere van deze kabels in. Deze kabels zitten of direct in de ontvangstkaart of doormiddel van een HUB zijn deze verbonden. Het zijn vaak 16 of 24 polige platte kabels. In sommige nieuwe modellen led schermen is de constructie zo gemaakt dat de modules rechtstreeks op de ontvangstkaart zitten zodat er geen platte kabel meer nodig is omdat deze nogal eens de oorzaak zijn van storingen en uitval.
-Voedingen. deze Zorgen voor de spanning omzetting van 220 v naar 5 of 4,5 volt afhankelijk van het type led scherm. -Ventilatoren Sommige led schermen hebben ventilatoren om de onderdelen te koelen. Nieuwere system zijn zo uitgerust dat ze een betere hitteafvoering hebben en er dus geen ventilatoren gebruikt hoeven te worden. Met name voor indoor schermen is dit wel fijn want dat betekend dat de schermen geruisloos zijn. De ventilatoren kunnen er los in zitten maar er zijn ook voedingen die ingebouwde ventilatoren hebben om het systeem te koelen. Deze worden automatisch geactiveerd als de voeding te warm wordt.
|