Nieuwbouw20
Image default
Beauty en verzorging

Botox: hoe werkt het?

Wil jij ook een botox behandeling ondergaan? Je moet dan goed begrijpen wat botox is en hoe het werkt. Zo kun je bepalen of het iets voor jou is. Misschien stoor je je aan bepaalde gezichtsuitdrukkingen of wil je rimpels in je gezicht verzachten. Je kunt klinieken vergelijken en een kliniek vinden die bij jou past. Wij leggen je graag uit hoe botox werkt en of het de juiste behandeling voor jou kan zijn.

Wat is botox?

Botox, voluit Botulinetoxine A, is een eiwit dat gemaakt wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit kan de signalen van de zenuwen naar de spieren blokkeren. Dus als botox in een spier wordt gespoten, ontspant die spier. Dit heeft ook effect op de huid boven de spier, waardoor rimpels minder zichtbaar worden.

Hoe werkt botox?

Botox werkt door de signalen van de zenuwen naar de spieren te blokkeren. Normaal vertelt een zenuw een spier om samen te trekken, bijvoorbeeld als je lacht of fronst. Botox onderbreekt dit proces. Als botox in een spier wordt geïnjecteerd, kan die spier niet meer helemaal samentrekken. Dit zorgt ervoor dat de spier ontspant en rimpels verminderen. Dit werkt goed voor rimpels die komen door vaak dezelfde gezichtsuitdrukkingen te maken, zoals fronsrimpels, lijnen op het voorhoofd en kraaienpootjes. Botox kan deze ‘dynamische rimpels’ effectief behandelen.

Toepassingen van botox

Botox wordt voor verschillende dingen gebruikt. Het kan rimpels verminderen door de zenuwsignalen naar de gezichtsspieren te blokkeren, en het kan migraine verlichten als het in bepaalde delen van het hoofd wordt gespoten. Ook kan botox helpen tegen overmatig zweten door het te injecteren in gebieden zoals de oksels, handpalmen en voetzolen, waar veel gezweet wordt.

Botox behandeling in de praktijk

Een botoxbehandeling is meestal snel en doet niet veel pijn. Het wordt gegeven met injecties op specifieke plekken in de huid, afhankelijk van wat je wilt bereiken. De behandeling duurt vaak niet langer dan 15 minuten en je kunt daarna gelijk weer verder met je dag. Meestal zie je het resultaat van de botox na ongeveer 1 tot 2 weken. Het is belangrijk om even geduld te hebben, want je ziet niet meteen verschil. Na de eerste keer wordt aangeraden om na 2 tot 3 maanden terug te komen voor een volgende behandeling. Als je vaker behandeld bent, hoef je minder vaak te gaan, ongeveer elke 4 tot 6 maanden.