Nieuwbouw20
Image default
Woningen

De meest voorkomende oorzaak van vocht in jouw huis

Vochtproblemen zijn vervelend. Ze zorgen voor beschadigde en beschimmelde muren en geven een muffe geur in huis. Maar met de juiste vochtbestrijding kan vocht in huis definitief worden behandeld. Dan moet natuurlijk wel de oorzaak worden aangepakt. In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende oorzaak van vocht in huis.

Oorzaak van vocht in huis

Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen. Je hebt condensatievocht, zoutschade of vochtige vloeren en muren. Het vochtprobleem dat het vaakst voorkomt is opstijgend vocht. Dat is vocht dat via het metselwerk in de muur van je woning naar boven trekt.

Maar hoe komt dat vocht in de muur terecht? In de grondlaag onder de woning zit altijd water. Wanneer dat in contact komt met het metselwerk, dan wordt het water door de steen geabsorbeerd. Precies daarom wordt er onderaan de muur een waterkering aangebracht die ervoor zorgt dat vocht niet via de muur omhoog kan stijgen.

Bij oudere huizen bestond het systeem van zo’n waterkering echter nog niet. En ook bij nieuwe woningen bestaat er steeds een risico dat de vochtslab beschadigd raakt of slecht werd geplaatst. In dat geval baant het water zich een weg in de muur, met vochtige en beschadigde muren als gevolg.

Gelukkig kan het probleem met de juiste vochtbestrijding vakkundig worden aangepakt.

Vochtbestrijding tegen opstijgend vocht.

De behandeling tegen opstijgend vocht is minder ingrijpend dan je zou denken. Want hoewel er een nieuwe waterkering moet worden aangebracht, hoef je daarvoor je huis niet te ondergraven. De meest efficiënte vorm van vochtbestrijding is het injecteren van muren.

Hierbij wordt de beschadigde muur over de hele lengte ingeboord. In die gaatjes komt dan een vochtwerende gel die met een speciaal toestel wordt geïnjecteerd. Eens het vocht uit de gel verdampt, blijft er een nieuwe waterkering achter, onderaan de muur.

Een professionele firma in vochtbestrijding voert zo’n werken heel precies uit en geeft je daarbij lange garantie op een definitieve oplossing. Eens de muur droog is wordt hij opnieuw bepleisterd en als nieuw afgewerkt. Dit is echt wel de oplossing tegen de meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht.