Nieuwbouw20
Image default
Electronica en Computers

De voor- en nadelen van een automatisch doseersysteem

Wat is een automatisch doseersysteem? De naam zegt het al, een automatisch doseersysteem voert de koeien automatisch. Het valt onder de automatisering melkveehouderij. Hierbij heeft iedere koe een chip om hun nek hangen. Wanneer zij bij de automaat komen wordt de chip geactiveerd en zorgt de computer ervoor dat de koe meerdere malen per dag krachtvoer kan halen. Dit wordt geregistreerd op de chip. Zo krijgt de koe elke dag de juiste hoeveelheid en samenstelling krachtvoer. Dit wordt bepaald aan de hand van een computer. Dit kan per koe individueel worden afgestemd.

Een gewoon doseersysteem versus een automatisch doseersysteem

Een probleem van een gewoon doseersysteem is dat de koe veel te veel krachtvoer krijgt toegereikt. Wanneer de koe tegen het systeem stoot, geeft het krachtvoer af. Wanneer een koe dit door heeft, gaat het vaker tegen de automaat aanstoten. Met als gevolg dat er heel veel krachtvoer op de grond eindigt. Zonde natuurlijk, want krachtvoer is kostbaar. Met een automatisch systeem wordt er 50 gram krachtvoer per keer afgegeven. Het anti-mors systeem voorkomt dat de koe nogmaals een dosering krijgt bij het aanstoten van de automaat. Alle voordelen op een rij:

  • Minder morsen van krachtvoer
  • 50 gram krachtvoer per dosering
  • Ook voor vloeibaar krachtvoer
  • Hogere melkproductie
  • Minder tijd kwijt aan voeren

Wat zijn de nadelen?

Het melken met een automatisch doseersysteem brengt ook nadelen met zich mee. Er komen namelijk ook extra klussen bij. Zo moet de robot schoongemaakt worden. Daarnaast kan de robot in storing treden. Een robot hoort namelijk 24/7 te kunnen voeren. Wanneer er onregelmatigheden optreden kan de robot in storing schieten. Daarnaast is het overdragen van het melken met een robot lastiger wanneer de boer op vakantie zou willen. Verder worden de koeien minder vaak gecontroleerd gedurende de dag en kan het voorkomen dat eventuele problemen te laat worden ontdekt. Denk hierbij aan onrust, gezondheidsproblemen, verwondingen en vreemd gedrag.

De kosten van een doseersysteem

De aanschafkosten van een doseersysteem zijn afhankelijk van hoeveel stallen jij hebt. Het is namelijk nodig om voor iedere afzonderlijke stal een nieuw doseersysteem te bouwen. Daarnaast is het nodig om de machine regelmatig te voorzien van onderhoud. Het gebruik van een doseersysteem levert veel voordelen op, zo heb jij veel tijd over en krijgt de koe op gezette tijden krachtvoer afgestemd op de betreffende koe. Maar dat brengt el een prijskaartje met zich mee.

https://hanskamp.nl/