Nieuwbouw20
Image default
Electronica en Computers

Veilig bestanden versturen

Veilig bestanden versturen

Men ondervindt vaak problemen met het versturen van bestanden. Zo kunnen bestanden te groot zijn om via de mail te versturen. Als dit het geval is, moeten de bestanden over internetwebsites verstuurd worden. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Hiertegen moeten bedrijven beschermd worden.

Zakelijke veiligheid op internet

Het veilig versturen van bestanden over internet brengt risico’s voor de zakelijke veiligheid van bedrijven met zich mee. Omdat het vaak erg belangrijk is voor bedrijven om veilig bestanden te versturen, is het fijn als ze hun bestanden kunnen versturen via een bedrijf/website die hun deze veiligheid kan garanderen.

Hoe kan een website de zakelijke veiligheid van bedrijven garanderen?

Een website/online bedrijf kan op meerdere manieren bedrijven online veiligheid bieden bij het versturen van bestanden.

1. SMS authenticatie

Allereerst kan dit door een dubbele beveiliging. Door middel van een secundair authenticatiesysteem via SMS is het inlogproces al een stuk veiliger. Na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord, moet je nog een code invullen die je op je telefoon via SMS ontvangt.

2. Controle op virussen

Veel websites controleren de bestanden die je upload direct op virussen. Ook de bestanden die je ontvangt worden gecontroleerd op virussen. Zo kun je er zekerder van zijn dat je bij het verzenden en ontvangen van bestanden niet per ongeluk ook schadelijke bestanden downloadt.

3. End-to-end tracking

Als derde bestaat er ook nog een systeem waarmee je je bestand als het ware kunt volgen. Zo kun je precies zien of en wanneer je bestand ontvangen, geopend, gelezen en/of gedownload is.

AVG-wetgeving

Ook is het erg belangrijk om als bedrijf bestanden te versturen via een website die zich aan de AVG-wetgeving houdt. Dit kun je checken op de website van de overheid. Hier staan de certificaten die een website heeft op het gebied van privacy en veiligheid. Bedrijven moeten zich aan deze wetgeving houden, maar dit gebeurt niet altijd. Privacy toezichthouders kunnen wel boetes uitdelen aan de organisaties die zich hier niet aan houden, maar alsnog is het belangrijk om je als klant goed te verdiepen in het bedrijf waar je bestanden verstuurt. Het is belangrijk dat een website waarmee je bestanden verstuurd minimaal bezit over de volgende AVG certificaten: ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), ISO 27001 (informatiebeveiliging) en NEN 7510 (informatiebeveiliging zorg). Ook is het belangrijk om als bedrijf van tevoren te checken of het internetbedrijf de bestanden die je stuurt zelf niet kan downloaden of in kan zien. Kortom, veilig bestanden versturen via internet brengt relatief veel risico’s met zich mee. Om hier zo goed mogelijk tegen beschermd te zijn als bedrijf, is het allereerst erg belangrijk om je goed te oriënteren op de verschillende online aanbieders van de service die je zoekt. Deze aanbieders kun je dan onderling vergelijken op het gebied van zakelijke veiligheid. Om veilig bestanden te versturen is het fijn als een website minimaal over de volgende systemen beschikt: een automatische viruscontrole, SMS-identificatie en end-to-end tracking. Ook is het van belang dat een website voldoet aan de eisen van de AVG-wetgeving.