Nieuwbouw20
Image default
Groothandel

Heeft een duplex waterontharder per se meer onthardingszout nodig?

Een waterontharder vindt u in verschillende soorten en maten. Een waterontharder zorgt voor de zachtheid van uw water door met behulp van harstkorrels in harstcilinders uw water te ontdoen van harde ionen, zoals calcium en magnesium. Een waterontharder haalt eigenlijk kalk uit uw water. De harstkorrels raken op een gegeven moment echter ook verzadigd en moeten gereinigd worden middels onthardingszout, dat u makkelijk bij doe-het-zelf-zaken kunt kopen of bij agrarische bedrijven zoals H. van Namen B.V. Bij dit bedrijf vindt u het beste zout tegen de laagste prijs. Hoe vaak het regeneratieproces moet plaatsvinden is onder meer afhankelijk of u een simplex of duplex waterontharder heeft. Hieronder worden deze twee types uitgelicht.

Werking waterontharder

Een waterontharder onttrekt calcium- en magnesiumionen uit uw water, waardoor de zachtheid van uw water gewaarborgd wordt. Harstkorrels nemen die harde ionen in zich op tot ze verzadigd raken en hun werking verliezen. Op dit moment vindt er een proces plaats, waarbij de harscilinder wordt gereinigd met behulp van onthardingszout en water. De natriumchloride in dit pekelwater neemt calcium en magnesium van de harstkorrels over, waardoor zij hun capaciteit terugwinnen. Het pekelwater voert de ionen vervolgens af via het riool, waarna de harscilinder nogmaals gereinigd worden, zodat ook overtollig zout afgevoerd wordt.

Simplex waterontharders

Zowel simplex als duplex waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling om water te verzachten. Het belangrijkste verschil zit echter in de hoeveelheid harstcilinders die er gebruikt worden. Simplex waterontharders hebben slechts een harstcilinder die gereinigd moet worden met regeneratiezout. Daarom zijn deze waterontharders goedkoper. Een nadeel is wel dat tijdens het regeneratieproces met onthardingszout er tijdelijk geen water onthard wordt. Bij de meeste simplex systemen kunt u er wel met een timer voor zorgen dat het regenereren van de harstkorrels plaatsvindt op een tijd waarop geen water gebruikt wordt, zoals ’s nachts.

Duplex waterontharders

Duplex waterontharders gebruiken twee harstcilinders. Wanneer een van de twee cilinders bezig is in het regeneratieproces, dan neemt de andere cilinder de ontharding van het leidingwater voor zijn rekening. Met een duplex systeem bent u te allen tijde verzekerd van zacht water en voorkomt u water- en zoutverspilling door vroegtijdige regeneraties.

https://www.vannamen.nl/