Nieuwbouw20
Image default
Groothandel

Welke eigenschappen hebben borgringen en hoe kies je de juiste borgring?

In de wereld van bevestigingsmaterialen horen de borgringen ook zeker in thuis. Er zijn veel verschillende soorten en maten borgingsmiddelen voor bouten en moeren op de markt. Elke ring heeft weer z’n eigen eigenschappen, waardoor het kiezen van de juiste borging niet altijd even gemakkelijk is. In dit artikel duik ik dieper in de borgringen en vertel ik meer over de eigenschappen van al deze verschillende borgringen. 

Wat is een borgring? 

Een borgring, veerring of zekering is een ring die voorkomt dat moeren losraken, bijvoorbeeld als gevolg van trillingen. Een borgring is een veelgebruikt technische component en vind je terug in tal van constructies, zoals machinebouw, constructie etc. 

Borgringen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en formaten, maar zijn in principe onder te verdelen in de volgende drie categorieën: 

  • tandveerringen (getande of gekartelde boringen): deze borgringen zorgen door de getande of gekartelde zijden voor extra wrijving onder een moer, waardoor deze moeilijk kan losdraaien. 

  • ongekartelde veerringen (schotelveerringen): bij deze borgringen is de rand licht omgebogen. Bij het aandraaien zal je geen weerstand ondervinden, maar het losdraaien geeft extra wrijving waardoor deze moeilijk losdraait. 

  • veerring met openstaande uiteinde: een veerring met openstaande uiteinde werkt in principe hetzelfde als een schotelveerring. 

Natuurlijk zijn er talloze andere variaties en maten te bedenken. Om dit artikel niet te technisch te maken voor een leek, zal hier niet op ingegaan worden. 

Welke eigenschappen zijn belangrijk? 

Het kiezen van de juiste borgring is afhankelijk van de functie van de ring. Het is sowieso van belang dat kwaliteit goed is, dus de technische eigenschappen ervan. Goedkoop is vaak duurkoop. Laat je daarom altijd adviseren door een expert. Andere eigenschappen die belangrijk zijn:

  • levensduur (hoe vaak kan je de bout aandraaien)

  • temperatuurbestendigheid 

  • aanschafprijs 

  • functie borgring 

Hoe kies je de juiste borgring? 

Op deze vraag kan ik eigenlijk geen eenduidig antwoord geven. Voor elke klus en situatie zou je een andere borgring kunnen kiezen. Wat belangrijk is bij het kiezen van bevestigingsmaterialen (bouten, moeren, borgringen etc.) is de kwaliteit. Selecteer daarom altijd op kwaliteit in plaats van alleen de prijs. 

Tip: er zijn vele partijen die borgring boxen aanbieden. Je hebt dan de keus uit meerdere types borgringen en formaten. Zo heb je altijd wel een borgring bij de hand die geschikt is voor jouw klus! 

Dit artikel is geschreven door Flos, totaalaanbieder van technische componenten. 

https://www.flos.nl/