Bij de aankoop van een gashaard en / of een gaskachel is het uiterst belangrijk dat een leiding en een gasaansluiting is voorzien. Dit kan door middel van een algemene aardgasleiding in de buurt, maar dit is ook mogelijk via een verbinding met propaangas wanneer de aansluiting op aardgas werk niet tot de mogelijkheden behoort. Is je gashaard aan vervanging toe, dan kan je de fonkelnieuwe gashaard op dezelfde plaats laten staan. Tenzij je beslist om de gashaard ergens anders te plaatsen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een gashaard? Enkele praktische tips in een notendop.
Waarvoor ga je de gashaard gebruikenVoordat je de knoop doorhakt welke gashaard je gaat kopen, zal je voor jezelf moeten uitmaken waarvoor de gashaard gaat worden gebruikt. Wat is immers je uiteindelijke doelstelling. Wil je een gashaard in huis halen voor de huissfeer of als huisverwarming. Of ben je op zoek naar een samenvoeging van beiden. Niet onbelangrijk is ook dat je eerst kijkt of de gashaard past in het interieur plaatje. Een gashaard en meubels zijn immers niet van elkaar te scheiden. Hou ook rekening met de eventuele installatiekosten die erbij komen kijken.
Welk soort gashaard heeft je voorkeurZoals al eerder aangegeven zal je duidelijk een onderscheid moeten maken tussen een gashaard die je gebruikt als verwarming of die enkel maar dienst doet als decoratieve gashaard. Het gemiddelde vermogen van een decoratief exemplaar schommelt tussen de 1 en 4 kWh. Ze zorgen voor een bepaalde kleine warmte uitstraling, maar de klemtoon ligt vooral op het sfeer brengen in de huiskamer. Vaak functioneren ze ook als bijverwarming. Wanneer je echter een gashaard en gaskachel wil gaan kopen als hoofdverwarming, dan speelt het aantal vermogen wel een cruciale rol. Let ook op het rendement. Als aangeduid staat dat het rendement 80 procent is, wil dit zeggen dat er slechts 20 procent van de ruimte niet wordt opgewarmd.
Het nut van een waakvlamBijna alle gashaarden de dag van vandaag beschikken over een zogenaamde waakvlam. Op deze manier bestaat de mogelijkheid om de gashaard te ontbranden zonder dat je externe elektriciteit nodig hebt. De waakvlam geeft permanent een bepaalde warmte af die goed van pas komt bij minder warme dagen en waarbij de temperatuur van de woonkamer aangenaam blijft. Het enige minpunt is wel dat er bij voldoende warmte gebruik wordt gemaakt van beperkte gastoevoer.
De afvoer is een belangrijk aandachtspuntEen eyecatcher die niet uit het oog mag worden verloren is de installatie van de afvoer. Over het algemeen kies je voor 2 mogelijke opties: via het dak of via de muur. Het is logisch dat je hiervoor beroep doet op de aanwezige leiding. In sommige gevallen ligt de afvoer echter op grotere afstand. Denk maar aan bijvoorbeeld de kruipkelder. Dan is het perfect mogelijk dat de gashaard tussen 2 ruimtes of midden in de woonkamer wordt geïnstalleerd. Bekijk altijd vanwaar je best de gashaard plaatst en laat je niet beknotten door een reeds aanwezige opstelling.
Het vermogen bepalen volgens je eigen persoonlijke leefomstandighedenHeikel punt is en blijft uiteraard het vermogen van een gashaard en het daarmee samengaan van verbruik. De basisregel is dat het vermogen uitstekend moet aansluiten met de te verwarmen woning ruimte. Het juiste vermogen kiezen voor je gashaard hangt van verschillende parameters af. Het is volledig afhankelijk van de grootte van de ruimte en ook van de woningisolatie. Op voorhand zal je moeten meten hoeveel de inhoud is van het woonoppervlak dat je wil verwarmen door de hoogte, lengte en breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Er bestaan tabellen die je helpen om de juiste keuze van vermogen te maken. |
