Nieuwbouw20
Image default
Afvalverwerking

HPL platen voor duurzame geveloplossingen

Steeds vaker worden HPL platen toegepast voor geveltoepassingen. Dit vooral vanwege het duurzame karakter en de mooie esthetische uitstraling van HPL plaat. Daarbij worden de onderhoudskosten, zoals schilderwerk en vervangingskosten, van de woning of het appartement ook nog gereduceerd. HPL platen zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen, merken, kleuren en diktes. Op vinkkunststoffen.nl kunt u een compleet overzicht van de HPL- en andere kunststof mogelijkheden bekijken.

Wat zijn de eigenschappen van HPL platen?

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate en staat voor het onder hoge druk produceren van platen die zijn opgebouwd uit vele dunne lagen. Door dit productieproces worden er platen geproduceerd die stijf en hard zijn en meestal zijn voorzien van een gekleurde en UV beschermende toplaag. De bewerkingsmogelijkheden van HPL platen zijn prima. Zo zijn deze kunststof platen te zagen en te boren met standaard gereedschappen. Het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met de hardheid van het materiaal. Voor het zagen van HPL plaat is bijvoorbeeld een ander zaagblad nodig dan bij een zachtere kunststof. Naast het zagen en het boren is HPL plaat goed te verlijmen, te schroeven en te schilderen. HPL platen worden veel toegepast voor balkons, boeiboorden, dakkapellen en als gevelbekleding voor geventileerde gevels. Afhankelijk van de gewenste duurzaamheid kan er een specifiek HPL type worden ingezet.

Trespa®

Het merk Trespa® is de meest bekende merknaam binnen de HPL soorten. Het oppervlak van Trespa® platen is voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Dit wordt tijdens de productie van de platen gerealiseerd door de unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing). In tegenstelling tot andere HPL merken is de productie van Trespa® platen gebaseerd op houtvezels. Deze houtvezels worden samengeperst samen met thermohardende harsen. Hierdoor ontstaat er een plaat die zeer maatvast is en een hard oppervlak heeft. Door dit harde en dichte oppervlak kan vuil zich niet gemakkelijk vastzetten en is de plaat daardoor eenvoudig te reinigen. Het leveringsassortiment Trespa® platen bestaat uit vele kleuren, decors, diktes en maatvoeringen.

Kronoart®

Binnen het Vink assortiment is onlangs het HPL merk Kronoart® geïntroduceerd. Deze gevelplaten worden gelamineerd onder omstandigheden van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Hierdoor een ontstaat een stabiele en sterke kunststof plaat met een gesloten oppervlak dat voorzien is van een duurzame vernis. Externe invloeden zoals het weer, schimmels, vocht en licht krijgen dan minder kans om de plaat aan te tasten. Kronoart® HPL platen onderscheiden zich door hun hoogwaardige architectonische uitstraling die esthetische vrijheid combineert met de nieuwste technische prestaties. Toepassingsgebieden van Kronoart® platen zijn scheidingswanden, balustrades en geventileerde gevelsystemen.