Nieuwbouw20
Image default
Woningen

Huis kopen 4 personen oplossing woningproblematiek

De huizenmarkt is zo lastig dat het onmogelijk is om alleen of met twee personen een huis te kopen. Lexwonen regelt hypotheek met 3 of 4 aanvragers waardoor het makkelijker kopen wordt.

Hypotheek met wie?

De volgende groepen mensen kopen samen een huis.

 1. Ouders samen met kind tot maximaal 4 personen
 2. Broers en zussen samen
 3. Vrienden tot 4 personen
 4. Studenten die soms werken met schenking ouders

Samen met ouders een huis kopen

Ik geef even een voorbeeld van vader, moeder, dochter Bea en schoonzoon Peter.  Ouders hebben € 250.000,- overwaarde en hebben samen € 90.000,- inkomen. Bea en Peter verdienen € 66.000 – samen. Maximale hypotheek met ouders bedraagt € 790.000,-. Omdat er € 250.000,- overwaarde is kunnen ze ruim 1 miljoen euro lenen.

De familie had een mooi huis gezien van € 950.000,-. Omdat dit op inkomen niet lukt krijgen de ouders een overbruggingshypotheek zodat ze toch met 4 personen kunnen kopen.  Huis kopen met ouders is het Thema 2022 omdat je met 4 aanvragers meer kan lenen en meer eigen geld aanwezig is.

Huis kopen met broer of zus

Ook is een woning kopen met broer of zus helemaal hot. Omdat je samen veel meer kan lenen met je broers of zussen. Ook hier is het mogelijk om met maximaal 4 broers en zussen te kopen. Zijn jullie nog geen 35 jaar en hebben jullie nog geen gebruik gemaakt van de startersregeling? Het kan je duizenden euro’s schelen.

Het is belangrijk dat je samen naar een notaris gaat om zaken te regelen.  Een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting moet geregeld worden zodat eventueel bij overlijden de schenkingsvrijstelling wordt verhoogt naar 6 ton.

Huis kopen met 4 vrienden

Sinds 2022 is een huis kopen met vrienden de meest opkomende hypotheek. Een hypotheek die met stip is gestegen via Lexwonen.nl. Met vrienden een huis kopen betekend rekening houden met  een paar belangrijke zaken.

Hypotheek met 4 vrienden betekend ook hier dat iedereen daar moet staan ingeschreven op dat adres. Huis verlaten kan niet en mag niet. Past de hypotheek niet op het inkomen dan zal alles verkocht moeten worden. Een andere vriend in de hypotheek is lastig. Diegene die er uit gaat moet dan wel een stuk van de overwaarde mee krijgen. Is er verlies dan zal hij een zak geld mee moeten nemen.

Ken je vrienden en maak afspraken

Oplossen van de woningproblematiek is echt kopen met 4 personen maar je moet elkaar goed kennen en goede afspraken maken. Spreek vooraf goed af hoe lang jullie samen in de woning willen wonen.

 1. Wat doen we met de hypotheekbetaling als iemand ziek wordt?
 2. Wat doen wij als iemand geen werk meer heeft?
 3. Hoe gaan we het regelen bij overlijden?

Kijk op de homepage lexwonen voor hypotheek met 4 personen. Hier staan alle variaties vermeld. Navigeer dan naar de blog waar je informatie over wenst.

Vooraf notaris bezoeken

Ga voordat je überhaupt naar huizen gaat kijken naar de notaris. Vraag aan Lexwonen wat de juiste volgorde is van werken. Afhankelijk van jullie persoonlijke situatie zou hieronder de goede volgorde kunnen zijn.

 • Check BKR voor alle aanvragers
 • Check werkgeversverklaringen of UWV verzekeringsbericht
 • Hoeveel spaargeld aanwezig
 • Hoeveel bedraagt maximale hypotheek op inkomen
 • Naar notaris voor advies
 • Huis bezichtigen en toetsing marktwaarde
 • Verkoop huidige woning
 • Bod uitbrengen n.a.v. marktwaarde en eigen geld
 • Koopakte check
 • Hypotheekaanvraag en taxatieaanvraag

De volgorde hierboven kan  afwijken. Lexwonen bepaald de volgorde van werken als je met 4 personen een huis gaat kopen.

Wij hebben zelfstandig een huis gekocht

Jullie hebben met 4 personen een huis gekocht omdat de woningproblematiek hoog is. Gaan jullie na de koop Lexwonen benaderen dan is de kans klein dat wij kunnen helpen. Lexwonen heeft veel dossiers en wij werken op datum. Zo maar een dossier ertussen gaat niet als je met 3 of 4 aanvragers een hypotheek aanvraagt.

Voorspelling woningmarkt en huizenprijzen

Kijk ook even op de pagina “prognose huizenprijzen” van Lexwonen. Deze pagina staat op de thuispagina van lexwonen. Lees hier alles over woningprijzen in de regio. Deze pagina is belangrijk als je met 4 personen een huis koopt. In deze tijd waar je gemiddeld € 50.000,- tot € 150.000,- hoger moet bieden op een huis is zo’n pagina verhelderend.

Overbieden met 4 personen

Koop jij samen met 3 anderen een huis dan is het overbieden op een huis de norm. Omdat je met meerdere personen koopt is de problematiek eigen geld minder aanwezig. Samen heb je meer eigen geld of overwaarde. Dit geld kan je gebruiken om een hoger bod te doen.