Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Kun je een hypotheek krijgen als BKR-geregistreerde?

De betaalmogelijkheden worden steeds flexibeler. Het sparen voor dure producten is verleden tijd. Steeds vaker kiezen mensen ervoor op een auto te leasen. Maar ook elektronica kun je direct gebruiken terwijl je er achteraf nog maandelijks voor moet betalen. De meeste mensen gebruiken deze regeling voor de mobiele telefoon. Er zijn talloze lucratieve aanbiedingen te vinden, waarbij je voor enkele tientjes per maand een passend abonnement hebt met de telefoon erbij.

Echter zorgen deze aankopen voor een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze instantie registreert mensen die bepaalde leningen vanaf 250 euro aan gaan. De eerder genoemde voorbeelden vallen hieronder, maar grote bedragen zoals een studieschuld of hypotheek niet. Een BKR-registratie kan gevolgen hebben bij het aankomen van een woning. Voor het aankopen van een woning hebben de meeste mensen een hypotheek nodig om de financiering rond te krijgen.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Ondanks de BKR-registratie kun je wel een hypotheek krijgen. Echter heb je minder mogelijkheden dan iemand zonder BKR. De maximale hypotheek met BKR zal lager zijn dan een maximale hypotheek zonder BKR. Bij de toetsing voor de maximale leencapaciteit kan de registratie namelijk wel meegenomen. Dit staat niet vast, maar het is zeer aannemelijk.

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen een positieve BKR en een negatieve BKR. Bij een positieve registratie toon je aan dat jij je financieel goed gedraagt. In dit geval heb je geen betalingsachterstanden en toon je aan dat je aan de betalingsplicht kan voldoen. Bij een negatieve BKR is een hypotheek met BKR ook mogelijk. Een negatieve BKR kun je ook hebben indien je de schuld al hebt ingelost, maar dit binnen de afgelopen 5 jaar gebeurd is. Na deze vijf jaar zal je uit het systeem worden gehaald.