Nieuwbouw20
Image default
Boeken en Tijdschriften

Schrijven: hoe hou je het vol?

Het schrijvende bestaan is niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer je zonder uitgeverij een boek wilt uitgeven. Het onafhankelijk bestaan heeft zijn voordelen (want onafhankelijkheid), maar ook zijn nadelen. Soms kan dit demotiverend werken. Er zijn schrijvers die opgeven en iets anders met hun bestaan gaan doen. Maar zo zit jij niet in elkaar natuurlijk. Boeken schrijven, boeken drukken, boeken promoten en boeken verkopen: je wilt het allemaal doen. Maar hoe hou je het vol? Hieronder volgen een aantal belangrijke tips.

Inspiratie komt vanzelf, maar je moet er voor werken

Soms lijkt het wel alsof je het even kwijt bent. Je vindt maar geen inspiratie. De blinkende cursor van je tekstverwerker begint steeds irritanter te worden. Helaas horen dit soort periodes erbij. Sommige schrijvers kiezen er voor om een passieve houding aan te nemen. Schrijvers zijn immers soms wat lui. Zij wachten op inspiratie. Inspiratie komt echter niet vanzelf. Daarom is de eerste tip: blijf werken aan je boek. Maar iedere dag je uren, blijf schrijven. Want als je blijft schrijven komen de woorden vanzelf weer. Inspiratie afwachten is een recept voor een Writer’s Block. En dat is het laatste wat je wilt. Steek daarom iedere dag weer je uren in je boek. En je zult vanzelf merken dat je inspiratie vanzelf weer terug komt. Heb je even behoefte aan iets anders? Soms kan een goede wandeling helpen om je hoofd vrij te maken en weer inspiratie op te doen. Andere keren kan een film, schilderij of interessant artikel je hoofd vrij maken. Blijf daarnaast boeken van andere auteurs lezen. Ook het researchen van een bepaald onderwerp kan je inspireren. Hoe meer je jezelf in de wereld van jouw boek blijft begeven, hoe sneller de inspiratie zal komen.

Zelf boeken uitgeven is eenvoudiger dan ooit

Een andere goede motivator is het feit dat het makkelijker is dan ooit om succesvol te zijn als schrijver zonder uitgever. Je kunt dus je onafhankelijkheid behouden en alsnog aardig wat geld verdienen. Het proces van schrijven blijft hetzelfde, maar je hebt tegenwoordig online drukkerijen. Hierbij kun je boeken laten drukken voor een goede prijs. Hier heb je geen uitgeverij meer voor nodig. Daarnaast is het financieren van een boek gemakkelijker geworden, mits je een succesvolle crowdfunding pagina op kan zetten. Je hoeft dus niet meer alles uit je eigen portemonnee te betalen. Hiervoor dien je wel mensen warm te maken voor jouw boek. Zij doneren immers hun geld aan jou. Ook andere aspecten zoals promotie en verkoop is dankzij het ontstaan van het internet gemakkelijker geworden. Via social media kun je vrijwel gratis je boek adverteren. Daarnaast bieden webshops als Bol.com je de mogelijkheid om jouw boeken via hen te verkopen. Nu is de tijd om succesvol te worden als onafhankelijk schrijver.