Nieuwbouw20
Image default
Tuin en buitenleven

Welke voor- en nadelen zitten er aan een prefab woning?

Gaat u binnenkort een nieuw huis bouwen? Dan is een belangrijk punt tijdens dit hele proces wat het mag kosten, met als doel de kosten zo laag mogelijk te houden. Het bouwen van een nieuw huis kan namelijk erg duur zijn. Om te voorkomen dat u de hoofdprijs voor een nieuwe woning betaald zou u kunnen kiezen voor een prefab woning, dit is een soort van kant-en-klare woning. Onderdelen als het dak, muren en vloeren worden namelijk in een fabriek gemaakt. Wanneer de fundering eenmaal is gelegd worden de verschillende onderdelen naar de bouwplaats gebracht om in elkaar gezet te worden. In deze blog zal er dieper naar de voor- en nadelen van een prefab woning gekeken worden. 

Een prefab woning; de voordelen

Zojuist kwam het al een beetje naar voren, het huis bouwen gaat een stuk sneller dan een “normale” woning. Sinds de grote onderdelen ergens anders gefabriceerd worden, hoeven deze alleen nog maar in elkaar gezet te worden op de bouwplaats. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de diverse onderdelen in perfecte omstandigheden gemaakt zijn. In een fabriek heb je tenslotte geen vochtproblemen, iets waar men op de bouw soms wél last van heeft. Een ander voordeel van een prefab woning is dat je van te voren vrij duidelijk weet wat de totale kosten zullen gaan zijn. U zult tijdens het hele bouwproces niet opeens verast worden met een grote kostenpost. Het laatste voordeel is dat prefab woningen best goede woningen zijn. Zo zijn de meeste prefab woningen vanaf het begin al goed geïsoleerd. 

Een prefab woning; de nadelen

Naast de vele voordelen die een prefab woning met zich meebrengt zijn er ook enkele nadelen. Zo is het lastig om bepaalde zaken te veranderen wanneer muren, vloeren en het dak geplaatst zijn. Naderhand nog wat extra stopcontacten bij laten plaatsen is er in de meeste gevallen niet meer bij. Ook heb je relatief weinig vrijheid met betrekking tot afwerking en stijl. Kiezen voor een ronde erker is bijvoorbeeld geen mogelijkheid.