Nieuwbouw20
Image default
Aanbiedingen

Veilig te werk met een met een veiligheidsnet in de bouw

Tijdens een groot bouwproject komt u er al meteen achter. Er wordt gewerkt op grote hoogte, en het gevaar van vallen ligt op de loer. Een veiligsheidnet in de bouw is daarom nodig om de veiligheid van de medewerkers te garanderen.

Valnetten worden gebruikt op plaatsen waar het lastig of niet mogelijk is om steigers te plaatsen. Vaak worden valnetten aangebracht bij het plaatsen van dakplaten of het maken van lichtstraten. Bij het plaatsen van een valnet is het van belang om te letten op de grootte van de maaswijdte. Deze mag maximaal 10 bij 10 cm zijn. De maaswijdte geeft de afstand tussen twee draden aan. In de praktijk wordt er de voorkeur gegeven aan een maaswijdte van 6 bij 6 cm. Als er ook onder het net wordt gewerkt, dan mag de maaswijdte maar maximaal 3 bij 3 cm zijn.

Nieuwe constructie

Bij het ontwerpen van een nieuwe bouwconstructie moet er al rekening worden gehouden met een valnet. Deze moet in de bouwtekening voorkomen. Ogen en haken van het valnet moeten in de constructie worden meegenomen. Een valnet wordt geplaatst door middel van een hoogwerker.

Volgens het Arbobesluit moet bij werkzaamheden waarbij de kans op vallen bestaat, de valbeveiliging primair bestaan uit voorzieningen die alle betrokken werknemers beschermen. Bij valbeveiliging is de aard van de voorzieningen mede afhankelijk van de omvang en de duur van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten moet de rand van het dak met behulp van geschikte voorzieningen worden beveiligd.

Reddingsplan

Niet alleen het veilig plaatsen van een valnet is vereist. Ook is er een reddingsplan nodig, die effectief kan worden nageleefd. Bij iemand die met zijn uitrusting voor valbeveiliging van het dak is gevallen kan binnen een half uur een levensbedreigende situatie ontstaan. Hoe snel dit gebeurt is mede afhankelijk van bijkomende factoren. Om ernstige medische gevolgen en een mogelijk dodelijke afloop te voorkomen, moet er een procedure worden opgesteld waardoor een hangend slachtoffer binnen een kwartier worden gered.

De monteurs beschikken allemaal over een VCA certificaat, een hoogwerker certificaat en een Aboma certificaat. Zij zijn dan ook op de hoogte van de eisen van de arbeidsinspectie. Deze eisen gelden voor de montage, maar ook zeker voor het type valbeveiliging.

Veiligheidsnet huren? Dan kan je terecht bij profall.nl. 

https://www.profall.nl/