Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

De voornaamste oorzaken van een stroomstoring

Een stroomstoring is nooit fijn, gelukkig zijn er een aantal dingen waardoor u een stroomstoring kunt voorkomen. Door een stroomstoring te voorkomen zorgt u er gelijk voor dat er geen schade kan worden aangericht aan de meterkast of elektronische apparaten. 

Stroomstoring door kapot apparatuur

Wanneer apparaten zijn verouderd of zelf stuk zijn wordt de kans op een stroomstoring aanzienlijk vergroot. Wanneer verschillende kabels elkaar raken ontstaat er namelijk kortsluiting. Een kortsluiting kan op zijn plaats dan weer brand veroorzaken. Verouderde apparaten zijn ook minder goed bestendig tegen piekspanningen, waar nieuwe apparaten deze nog wel kunnen verwerken is dit vaak niet het geval bij oudere apparaten. Deze piekspanning kan dan kortsluiting en dus ook brand veroorzaken. 

Overbelasting

Overbelasting op de meter- of groepenkast kan een stroomstoring veroorzaken, de meter- of stoppenkast kan de spanning die erop komt te staan dan niet aan en de stoppen slaan dan door. Een oude meter- of groepenkast kan minder spanning hebben en slaat dus ook eerder door. Laat daarom uw meter- of groepenkast regelmatig controleren om stroomstoringen tegen te gaan. Het aansluiten van heel veel apparaten op hetzelfde punt is ook niet goed, omdat er veel spanning nodig is kan er kortsluiting ontstaan een daardoor is er ook een mogelijkheid tot het ontstaan van brand.

Bliksem 

Een blikseminslag neemt veel spanning met zich mee, zo veel spanning kan een meter- of groepenkast niet hebben. Vaak gaan deze dan ook deels of zelfs in zijn geheel stuk. Door veel apparaten te hebben aangesloten op het stroom is er een grote kans dat deze stuk gaan wanneer er bliksem inslaat. Haal daarom altijd zo veel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact zodra het begint met onweren. Door een bliksemafleider op uw dak te plaatsen zorgt u ervoor dat er geen bliksem meer inslaat in uw woning.