Nieuwbouw20
Image default
Aanbiedingen

Veiligheid boven alles: Tips voor het veilig gebruik van heftrucks

Heftrucks zijn onmisbaar in veel magazijnen en opslagplaatsen, maar het gebruik ervan brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat er veilig met heftrucks wordt gewerkt om ongelukken te voorkomen. In deze blog geven we een aantal tips voor het veilig gebruik van heftrucks.

Training en certificering

Voordat een werknemer een heftruck mag besturen, moet hij of zij eerst een opleiding volgen en een certificaat behalen. Tijdens de opleiding wordt de werknemer getraind in het veilig besturen van een heftruck, het uitvoeren van onderhoud en het herkennen van mogelijke gevaren. Het is belangrijk dat alleen werknemers die het certificaat hebben behaald, een heftruck mogen besturen.

Inspectie en onderhoud

Regelmatige inspectie en onderhoud van de heftruck zijn essentieel voor de veiligheid. Controleer dagelijks de banden, remmen, hydraulische systemen en verlichting. Repareer eventuele defecten onmiddellijk. Houd de heftruck schoon en zorg ervoor dat er geen olie- of brandstoflekken zijn.

Veiligheid tijdens het rijden

Bij het rijden op een heftruck moet de bestuurder zich bewust zijn van de omgeving en andere werknemers. Houd voldoende afstand van obstakels en andere heftrucks. Rijd niet te snel en maak geen scherpe bochten. Houd het zicht op de lading en zorg ervoor dat deze stabiel is bevestigd.

Veiligheid tijdens het laden en lossen

Het laden en lossen van goederen op een heftruck brengt ook risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat de lading goed vastzit en niet te zwaar is voor de heftruck. Gebruik de juiste bevestigingsmiddelen en zorg ervoor dat de lading niet uitsteekt aan de zijkanten. Laat de heftruck niet onbeheerd achter tijdens het laden en lossen.

Goede veiligheidsmaatregelen magazijn

Het is belangrijk dat je goede veiligheidsmaatregelen treft in je magazijn. Denk hierbij aan goede stellingen die niet na een stootje omvallen en aanrijdbeschermers die ervoor zorgen dat een heftruck niet met volle snelheid tegen een stelling aan kan rijden. Maak daarnaast ook gebruik van markeringen op de grond die aanwijzen waar de heftrucks mogen rijden. Verschillende bedrijven waaronder stellingstunt, verkopen goede betrouwbare stellingen en aanrijdbeschermers. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het magazijn veilig is voor jou en je werknemers. 

https://www.stellingstunt.nl/