Nieuwbouw20
Image default
Vervoer en transport

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruiken van een shovel

Wat zijn de belangrijke veiligheidsmaatregelen bij het gebruik maken van een shovel en knikmops machines? Dat is een goede vraag. Het is namelijk zeer belangrijk om te weten hoe je daar mee om moet gaan. Wij leggen het uit in deze blog.

Wat is een shovel?

Een shovel is een handige machine die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld om grond te verplaatsen op een bouwplaats of om hooibalen in een stal te verplaatsen. Het is belangrijk om de shovel op de juiste manier te gebruiken, anders kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Denk hierbij aan botsingen of het laten vallen van lading. Je kunt voor verschillende taken verschillende hulpstukken voor Knikmops gebruiken.

De omgeving waarin de shovel wordt gebruikt

Het is belangrijk dat de shovel altijd goed werkt. Dit betekent dat er goedgekeurde kettingen en stroppen aanwezig moeten zijn. Het is ook belangrijk om genoeg spiegels te hebben, zodat je goed achteruit kunt kijken. Daarnaast moet je de juiste bescherming gebruiken voor uitstekende vorken en scherpe onderdelen. Gebruik ook alleen uitrustingsstukken die geschikt zijn voor de shovel. Te zware onderdelen kunnen ervoor zorgen dat de machine omvalt, wat erg gevaarlijk is voor zowel de chauffeur als de mensen in de omgeving.

De chauffeur

Als je een shovel wilt besturen, moet je eerst de juiste papieren hebben. In de shovel is er alleen plek voor de chauffeur, tenzij er een speciale stoel is voor een bijrijder. Zowel de chauffeur als de bijrijder moeten altijd hun veiligheidsgordel dragen. Om te voorkomen dat je jezelf bezeerd bij het uitstappen, moet je de traptreden gebruiken. De chauffeur moet de motor uitzetten en de handrem aantrekken. Als laatste moet de sleutel uit het contactslot worden gehaald, zodat niemand anders de shovel kan gebruiken.

De last die een shovel mag laden

Laat je niet misleiden door de hoge tilkracht die wordt gepromoot voor wielladers of knikladers. Kijk niet door een optimistische bril, maar houd altijd rekening met de realistische hefkracht volgens de ISO-norm. Daarnaast geeft de kiplast aan hoeveel kilo de shovel kan tillen wanneer de giek is opgeheven en de palletvorken horizontaal staan. De kiplast is belangrijk omdat dit de daadwerkelijke hefkracht aangeeft tijdens het actieve gebruik van de shovel. Het hefvermogen is een theoretische waarde die logischerwijs altijd hoger is dan de kiplast. Wanneer een kniklader naar links of rechts buigt, neemt ook het vermogen van de kiplast af en wordt de waarde lager. Volg dus altijd deze veiligheidsmaatregelen en bekijk altijd de specifieke instructies van het model!