Nieuwbouw20
Image default
Vervoer en transport

Rijlessen volgen voor de aanhanger

Veel mensen vinden het rijden met een aanhanger er redelijk makkelijk uitzien. Wanneer ze echter zelf voor de eerste keer met een aanhangwagen gaan rijden, wordt pas duidelijk hoe lastig dit wel soms kan zijn. Beginnen met het volgen van aanhanger rijlessen kan bij vele rijscholen gedaan worden. Het rijden met een aanhanger vereist een hoge alertheid en de veiligheid moet voorop staan. Dit vanwege de soms lastige manoeuvres die je met een aanhanger moet maken.

Bij de aanhanger rijlessen leer je om veilig met een aanhangwagen in het verkeer deel te nemen. Daarnaast leer je al snel alle handelingen die je ook bij het examen van het CBR zult moeten uitvoeren. Een aanhanger rijbewijs halen duurt veel minder lang dan het behalen van het autorijbewijs. Bij aanhanger rijlessen leer je hoe de draaicirkel van de auto beïnvloedt wordt, hoe je achteruit moet rijden met een aanhanger en op welke veiligheidspunten je extra moet letten. Ook het bevestigen en loskoppelen van de aanhanger valt onder het lessenpakket.

Examen bij het CBR

Na een aantal lessen en wanneer je het rijden met een aanhanger onder de knie hebt, is het tijd voor het praktijkexamen bij het CBR. Om te beginnen maak je eerst even kennis met je examinator. Deze vertelt hoe het examen er uit zal komen te zien. Daarnaast test hij of zij de geleerde theoretische kennis, moet je van een afstand het kenteken kunnen lezen en moet je laten zien dat je de aanhanger kunt bevestigen en loskoppelen.

Na alle theorie vragen is het tijd om te gaan rijden met aanhangwagen, examinator en in de meeste gevallen rijdt jouw rijinstructeur ook mee. Dit praktijk gedeelte duurt meestal maar maximaal een half uur. De examinator zal op je kijkgedrag letten, kijkt goed of je voorrang verleent en hoe je invoegt. Daarnaast let de examinator extra goed op bij inhaalpogingen, rotondes en kruispunten. Dit komt omdat dit als een van de gevaarlijkere handelingen wordt gezien. Ook zul je een aantal bijzondere verrichtingen goed moeten uitvoeren.

https://cordewenerscholing.nl/