Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Waarom kiezen voor een internetmakelaar?

Het is een vrij nieuw begrip in de woningmarkt: de internetmakelaar. Een internetmakelaar is een van de grootste concurrenten van traditionele makelaarskantoren. Daar waar een makelaar normaal veel van de taken die een verkopende partij heeft overneemt, doen verkopers bij een online internetmakelaar vooral veel zelf. Er is online veel verschil tussen alle internetmakelaars. Hoe kies je hieruit de beste? En waarom zou je überhaupt voor een internetmakelaar kiezen? Dit alles en meer lees je hier.

 

Wat is een internetmakelaar precies?

Een internetmakelaar is een online makelaar die uitgaat van een actieve houding van de verkoper zelf. Via het internet ondersteunt de makelaar de verkopende partij met de verkoop, maar neemt zelf geen actieve rol aan. Het draait hierbij dus vooral om ondersteuning in plaats van het overnemen van taken.

 

Hoe vergelijk ik internetmakelaren?

Het aantal internetmakelaren in Nederland is de afgelopen tijd flink gegroeid. Hierdoor zijn flinke verschillen ontstaan tussen elke aanbieder. Daarmee is niet elke aanbieder meer even goed in zijn dienstverlening. De beste aanbieder voor jou vindt je met behulp van de onderstaande criteria:

 

Prijs

Vaak wordt door internetmakelaren gewerkt met een vast tarief. Dit bedrag betaal je vooraf. Een gemiddelde prijs benoemen is lastig, aangezien elke internetmakelaar een volledig andere prijs aanbiedt. Je kunt al een makelaar vinden die je helpt voor 250 euro, waar andere pas beginnen bij 1500 euro. Dit heeft alles te maken met de dienstverlening die de internetmakelaar je biedt.

 

Dienstverlening

Bij dit criteria zijn de grote verschillen pas echt goed merkbaar. Soms kun je een internetmakelaar alleen bereiken via e-mail en krijg je echt alleen de minimale ondersteuning. Andere aanbieders zijn wat klantgerichter en bieden je ook de mogelijkheid om langs te komen. Ook kunnen ze andere diensten aanbieden zoals het plaatsen van je huis op Funda, de onderhandelingen overnemen of de koopovereenkomst opstellen.

Vaak heeft de kwaliteit en de hoeveelheid van de dienstverlening een direct invloed op de prijs die een internetmakelaar vraagt.

 

Kwaliteit

De kwaliteit van een online makelaar is goed te toetsen aan de keurmerken die hij of zij heeft. De belangrijkste die je hierbij moet controleren is die van het NVM. Wanneer de makelaar bij NVM is aangesloten, ben je verzekerd van een deskundige en betrouwbare makelaar.

 

Contact

Hoe meer manieren om contact te hebben, hoe fijner dit voor je is. Dit geldt ook voor geïnteresseerde kijkers bij je huis. Je kunt contact hebben via email, telefoon, beeldbellen of een combinatie hiervan. Zo kun je snel reageren op biedingen of andere reacties. De opties zijn niet bij elke internetmakelaar even ruim, dus wees je hiervan bewust.

 

Voordelen van een internetmakelaar

  1. Een internetmakelaar vraagt een vast tarief. Je betaalt slechts één bedrag aan de makelaar dat vooraf al vast staat. Dit heeft verder niets te maken met de waarde van je woning of de plaats waar deze staat. Dit is in veel gevallen flink goedkoper dan bij een traditionele makelaar. De hoogte van het tarief verschilt logischerwijs per aanbieder, maar is over het algemeen veel goedkoper.
  2. Je hebt zelf invloed op het verkoopproces. Doordat je meer zelf kunt bepalen, kun je ook bezichtigingen inplannen wanneer het jou uit komt. Daarnaast stellen kopers het ook nog eens op prijs dat ze door jou als bewoner worden rondgeleid, in plaats van door de makelaar.
  3. Je wordt altijd op de hoogte gehouden. Elke aanvraag voor een bezichtiging of elk uitgebracht bod wordt direct met je gedeeld. Hiervoor heb je vaak een account nodig bij een speciale omgeving, waar je deze meldingen kunt ontvangen. Hier zie je ook direct alle andere gegevens rondom je verkoop.
  4. Je kunt ideaal samenwerken. Jij neemt de bezichtigingen over van de makelaar. Die houdt zich vervolgens bezig met al het saaie papierwerk, de onderhandelingen en het juridische deel.
  5. Je bent stukken goedkoper uit! Je bespaart bijvoorbeeld flink op makelaarskosten doordat je zelf alle rondleidingen organiseert. Dit geld kun je mooi weer steken in bijvoorbeeld je nieuwe huis.