Nieuwbouw20
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een bladluis?

Een bladluis is een insect dat zich graag voedt met planten. Ze zijn zacht van lichaam en hebben een piercing-instrument in hun mond waarmee ze het sap van planten opzuigen. Meestal kunnen deze bladluizen geen schade toebrengen aan planten die erg gezond en goed gevoed zijn, ook al zien ze er misschien beschadigd uit. Hoewel sommige planten erg gevoelig zijn en kunnen worden geruïneerd door dit insect. Wanneer een bladluisplaag optreedt, kan je plant gelig worden omdat hij veel van zijn sap verliest doordat bladluizen zich van die plant voeden. Over het algemeen zijn alle plagen slecht, maar bladluisplagen zijn enkele van de mildere, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken als je planten allemaal gezond zijn. Hoewel het het esthetische uiterlijk van je planten zal bederven vanwege de manier waarop de bladluizen zich graag voeden met de sappen van planten.

 

Een besmetting behandelen

Het eenvoudigste dat je kunt doen om bladluizen te verwijderen, is door je planten te wassen met een sproeislang. Dit is wel een van de meest ineffectieve manieren om het te doen, omdat het de bladluizen niet doodt en alleen de insecten verwijdert die gemakkelijk te zien zijn. Je volgende optie is om zelfgemaakte recepten voor een plantenzeep te gebruiken om je planten ermee te bedekken. Je kunt ook neemolie en andere essentiële olie gebruiken voor je planten coating. Een andere optie die je kunt nemen, is het gebruik van roofdieren die zich met de bladluis zullen voeden. Er zijn bepaalde insecten die je bladluizen zullen opruimen, zoals lieveheersbeestjes en groene gaasvliegen. Vogels zijn ook enkele van de roofdieren die zich kunnen voeden met bladluizen.

 

Een besmetting identificeren

Plagen zijn een van de ergste situaties voor je tuin. Je moet voortdurend de situatie van je tuin controleren en zien of er een plaag op het punt staat of al optreedt. Voor bladluizen kun je bladeren rond je planten bekijken. Zoek naar gele, gekrulde, licht misvormde of vreemd gevormde bladeren. Als je bladeren zoals deze ziet, probeer er dan onder te kijken. Als er sprake is van een bladluisplaag, zul je zeker veel bladluizen op de rug van deze bladeren aantreffen. Je kunt ook zoeken naar aanwijzingen op de stengels van je planten. Als het plakkerig is; zoals een plakkerige substantie of sap over de stengels van je planten, is de kans groot dat je een bladluisplaag hebt. Door te leren zoeken naar aanwijzingen over bladluisplagen, kun je het probleem snel verhelpen en zelfs in de toekomst voorkomen.