Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

3 tips om verstoppingen te voorkomen

Niets vervelender dan een verstopte afvoer in huis! Het zorgt vaak voor een nare geur in de keuken, een los toilet of bijvoorbeeld de badkamer. Daarbij zal het na verloop van tijd nauwelijks nog mogelijk zijn om de gootsteen of sanitaire voorzieningen te gebruiken, als het water steeds moeizamer wegstroomt. Er zijn verschillende manieren waarop je verstoppingen in de afvoer kunt voorkomen. In dit artikel zetten we drie tips voor je op een rijtje. 

Tip 1: dek de afvoer af bij bouwwerkzaamheden 

Bij nieuwbouw moet er na de oplevering van een woning vaak nog veel gebeuren. Denk aan het afwerken van de wanden, het aanpakken van de badkamer en keuken en het leggen van een vloer. De kans dat er bij dergelijke werkzaamheden afval in de afvoer terechtkomt is relatief groot. Door de afvoer voor aanvang van de werkzaamheden af te plakken voorkom je dit. 

Tip 2: spoel de afvoer regelmatig door met soda 

Soda, wat je in de super- of bouwmarkt kunt kopen, heeft een ontvettende werking. Door de afvoer regelmatig door te spoelen met soda, verklein je de kans op een verstopping. Een verstopping is het gevolg van afval wat in de afvoer blijft steken en zich op deze wijze steeds verder ophoopt. Een ander hulpmiddel wat helpt beginnende verstoppingen in de kiem te smoren is het gebruik van een klassieke plopper. Met een plopper zorg je voor een wisselende onder- en overdruk op afvoerleidingen. Op deze wijze trek je het opgehoopte afval in de afvoerleiding los. 

Tip 3: laat de afvoer periodiek doorspoelen 

Zeker in oudere woningen loont het om een afvoer periodiek door te laten spoelen door een loodgieter. Het gebruik van soda is een goede eerste stap, maar zal niet altijd voldoende zijn. Loodgieters kunnen een afvoer onder hoge druk doorspuiten, waarbij beginnende verstoppingen worden opgelost.