Nieuwbouw20
Image default
Meubels

Het vinden van de juiste balans in je interieur

Op interieur inspiratie websites zoals Pinterest zie je het steeds vaker: minimalisme vs. maximalisme. Beide stijlen hebben hun eigen charme, maar het vinden van een balans tussen de twee kan soms een uitdaging zijn. In deze blog gaan we dieper in op de kenmerken van zowel minimalisme als maximalisme. We geven je tips over hoe je deze stijlen kunt combineren zodat je toch balans behoudt in je interieur. 

Minimalisme uit zich in eenvoud, functionaliteit en een gevoel van ruimte. Deze stijl is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dit soort interieurs kenmerken zich door strakke lijnen, neutrale kleuren en een opgeruimde uitstraling. De focus ligt op het verwijderen van overbodige spullen en het creëren van een rustgevende omgeving. Minimalisme roept vaak een gevoel van kalmte op en is ideaal voor mensen die houden van een gestroomlijnde en rustgevende leefomgeving. 

Het tegenovergestelde van minimalisme noemen we maximalisme. Deze stijl draait om overvloed, expressie en eclecticisme. Interieurs die voldoen aan maximalisme zijn levendig, gedurfd en kleurrijk. Je kunt ze herkennen aan prachtige texturen, veel kleur en nog meer accessoires. Maximalisme is perfect voor iedereen die houdt van een excentriek en uitbundig interieur. 

Maar wat als je zowel houdt van de eenvoud van minimalisme als van de levendigheid van maximalisme? Geen zorgen, het is mogelijk om de twee stijlen te combineren en een interieur te creëren dat het beste van beide stijlen naar boven brengt. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Begin met een neutrale basis: creëer een minimalistische basis door te kiezen voor neutrale kleuren en strakke lijnen. Hiermee creëer je een rustige achtergrond waarop de meer uitgesproken elementen van het maximalisme kunnen opvallen. Kies bijvoorbeeld voor een neutrale kleur op de muur. 

  2. Voeg kleur en patroon toe: breng vervolgens levendigheid in je interieur door te kiezen voor kleurrijke accenten en gedurfde printjes. Kies voor opvallende kunstwerken, kussens of een statement tapijt om een vleugje maximalisme toe te voegen aan je minimalistische ruimte.  

  3. Mix texturen en materialen: experimenteer met verschillende texturen en materialen om diepte toe te voegen aan je interieur. Je kunt bijvoorbeeld een glad oppervlakte combineren met een ruwe textuur. Denk bijvoorbeeld aan een glanzende metalen lamp op een rustiek houten bijzettafeltje. 

  4. Wees niet bang voor contrast: durf contrast te creëren tussen minimalisme en maximalisme. Combineer strakke, moderne meubels met vintage stukken voor een eclectische uitstraling.


Door minimalisme met maximalisme te combineren, creëer je een interieur dat zowel rustgevend als inspirerend is. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen eenvoud en overvloed. Vind je het moeilijk om dit zelf te doen? Nicemakers interior studio in Amsterdam kan je hierbij helpen. Durf te experimenteren, wees creatief en laat je persoonlijkheid doorklinken in je interieur.