Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Duurzaam verwarmen met een airco doe je zo

Veel mensen hebben thuis of op hun werkplek al een airconditioning om het hoofd koel te houden tijdens de zomer. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je de ruimte óók kunt verwarmen met een airco. Dat een airco ook efficiënt kan verwarmen, betekent dat je er het hele jaar door gebruik van kunt maken en altijd zelf de temperatuur kunt regelen. Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden van duurzaam verwarmen met een airco zijn voor jou? Lees dan snel verder.

Zo werkt het

Aircosystemen waarmee je zowel kunt koelen als verwarmen, worden ook wel lucht-lucht warmtepomp genoemd. Deze systemen vervoeren namelijk als het ware warmte van de ene ruimte naar de andere door gebruik te maken van een koelmiddel. Dit is een super milieuvriendelijke manier om warmte aan de lucht te onttrekken. Wanneer de warmte van binnen naar buiten wordt afgevoerd, worden de ruimtes gekoeld. In dit winter gebeurd dit juist precies andersom. De lucht-lucht warmtepomp wordt dan juist ingezet om warmte uit de buitenlucht te onttrekken. Dit kan zelfs tot een buitentemperatuur van -15°C! Die warme lucht wordt dan naar binnen getransporteerd en uitgeblazen. Het koelmiddel stroomt dan juist in de andere richting. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Door te verwarmen met een airco maak je dus een zeer milieubewuste keuze! 

Comfort verwarmen 

Laten we eerst eens kijken naar hoe verwarmen met radiatoren gaat. Koude lucht van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De opgewarmde lucht stijgt omhoog en verspreidt zich door de ruimte. Dit werkt iets anders bij verwarmen met een airco. Een airco blaast namelijk warmte lucht door de ruimte door middel van een ventilator. Dit wordt de ruimte geblazen zonder warmte af te stralen. Airco’s hebben namelijk bewegende luchtkleppen, waarmee je de warmte lucht naar wens door de ruimte kan laten blazen. 

Goedkoper dan gas

Wist jij dat je met een airco installatie in Zwolle jouw woning of werkplek een stuk goedkoper kunt verwarmen dan met jouw cv-ketel? Dit kan in je voordeel werken, al helemaal met de stijgende gasprijzen. Het is namelijk zo dat je door de ruimte te verwarmen met een airco je veel minder gas verbruikt. Hoeveel je kunt besparen op het gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco. COP betekent Coefficient Of Performance. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement, hoe zuiniger de pomp! 

De voordelen 

Er zitten ontzettend veel voordelen aan verwarmen met een airco. Zoals hierboven genoemd is verwarmen met een airco een stuk goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel. Ook is dit, als we kijken naar de huidige gasprijzen, een stuk voordeliger voor jouw portemonnee.  Daarnaast is het zo dat je met een airco gelijk warme lucht in de kamer kan blazen en een ruimte meteen warm wordt. Een radiator daarentegen moet eerst goed warm worden. Daarnaast is een airco milieuvriendelijk omdat het enige wat de airco nodig heeft elektriciteit is en alleen ‘groene’ warmte afgeeft. Dit is ook ideaal in combinatie met zonnepanelen, omdat je dan zelf de stroom voor de airco kan opwekken.