Nieuwbouw20
Image default
Woning en Tuin

Een oudere woning of nieuwbouw – Voordelen voor beide situaties

Ben je van plan om samen met je partner jullie eerste huis te kopen in Nijmegen? Je wilt dan een woning kopen die aan jullie beide woonwensen voldoet. Als je partner nieuwbouw wilt en jij juist een oudere woning, dan kan het best lastig zijn om tot een compromis te komen. Zowel oudere als nieuwe woningen hebben voordelen. Bespreek de voordelen met elkaar voor het samenstellen van woonwensen voor jullie perfecte woning. Een stappenplan kan daarbij helpen.

Stap 1. Bepaal de voordelen van de locatie

Je vindt een oudere woning in een bestaande wijk waar alle voorzieningen al zijn. Wil je dicht bij de stad wonen waar je gezellige restaurantjes, de bakker en het theater vindt? Dan zit je in een bestaande wijk aan de rand van de stad goed. In een nieuwbouw ontbreken vaak nog de voorzieningen voor extra woongenot. In de eerste jaren dat je in nieuwbouw woont kan dat een nadeel zijn. Op lange termijn is dat juist een voordeel wanneer de wijk inclusief een supermarkt, gezondheidscentrum en school compleet wordt opgeleverd. Vanaf dat moment gaat je nieuwbouwwoning flink in waarde stijgen.

Stap 2. Weeg sfeer af tegen gemak

Een oudere woning heeft karakter vanwege een houten vloer, tuin of een antieke schouw. Je kunt de woning meteen betrekken zonder dat je deze eerst hoeft in te richten. Dat je de woning direct bezit is prettig op korte termijn, maar daar staat tegenover dat op langere termijn het achterstallige onderhoud storend kan zijn. De tochtige badkamer is bijvoorbeeld aan vervanging toe of er zijn mankementen aan je cv-ketel. Hoewel een nieuwbouwwoning kaal is, profiteer je van het voordeel dat je deze volledig naar eigen smaak kan inrichten. Alles is nog spiksplinternieuw en werkt bovendien.

Stap 3. Kostenvoordelen bij bestaande en nieuwe woningen

Nadat je financiering rond is kun je vaak direct in je bestaande woning gaan wonen. Ten opzichte van nieuwbouw zijn de dubbele lasten die je bij een bestaande woning uitspaart een voordeel. Wil je liever een nieuwbouwwoning, maar krijg je het benauwd van eventuele dubbele lasten? Ga dan in gesprek met een financieel adviseur. Hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig leningen aan waarmee je dubbele lasten voorkomt. Een ander voordeel waar je misschien niet bij hebt stilgestaan, zijn de kosten die je kunt besparen op je energierekening. Nieuwbouw wordt tegenwoordig energieneutraal opgeleverd. Een nieuwe woning is goed geïsoleerd en daarmee zuiniger in verbruik. 

https://www.nieuwwonennijmegen.nl/woonwensen