Nieuwbouw20
Image default
Aanbiedingen

Je woning uitbreiden met een aanbouw

Kleine woningupgrades kunnen wonderen doen. Denk maar aan een nieuw likje verf of het plaatsen van dakisolatie. Maar weinig upgrades hebben zo’n grote invloed als de bouw van een woonuitbreiding. Deze aanbouw biedt allerlei voordelen. 

Redenen om een woonuitbreiding te bouwen

  1. Je woning wordt groter, waardoor je geniet van meer leefruimte
  2. Het is een meerwaarde voor de woning, zeker bij een eventuele verkoop
  3. Door het vele glas oogt een uitbreiding altijd heel open en luchtig

Voorbereidende werken

Voordat je effectief kan starten met de bouwwerken, moet je waarschijnlijk het terrein vrijmaken. Misschien staat er nog een tuinhuis in de weg, een terras of een muurtje. Bij een uitbreiding is de kans groot dat je ook een opening maakt in de achtergevel om een naadloze doorgang richting de woning te voorzien. 

Je hebt dus eerst het nodige afbraakwerk. Voor grote aanpassingen laat je best een stabiliteitsingenier langskomen, zodat er geen instortingsgevaar ontstaat. Daarnaast kan je best een container voor steenpuin en beton huren om al het bouwafval af te voeren. Denk ook aan veiligheidsmaatregelen, zoals een helm, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, handschoenen en werfafsluitingen.

Deze afbraakwerken kan je perfect zelf uitvoeren, eventueel samen met enkele vrienden of familieleden. Op deze manier bespaar je een hoop geld.

Kies je voor een stijlbreuk?

De meeste mensen bouwen een woonuitbreiding in dezelfde stijl als het huis. Dat kan perfect. Maar je kan ook kiezen voor een stijlbreuk. Een klassieke woning met een strakke, moderne uitbreiding is bijvoorbeeld erg mooi, omdat er een stijlvol contrast onstaat tussen het oude en nieuwe gedeelte. 

Ook op het vlak van materialen mag je voor contrast gaan. Panelen in hout of aluminium gaan mooi samen met een bakstenen gevel.

Laat het licht binnen

De uitbouw is de perfecte manier om meer licht binnen te brengen. Daarom bestaat een groot deel van de gevel uit raampartijen. Die zorgen voor een ongestoord zicht op het groen in de tuin. Verder kan je nog een lichtkoepel in het dak voorzien om het binnenin nog lichter te maken. 

Nog een tip: kies voor 4-seizoensglas of plaats zonwering om oververhitting tijdens de zomermaanden te voorkomen. Een airco in de uitbreiding kan ook wonderen doen.

Denk aan de technieken

Het meest complexe gedeelte van de aanbouw zijn de technieken. Je wil waarschijnlijk enkele stopcontacten en lichtpunten voorzien in de nieuwe ruimte. Er moet dus een elektricien langskomen om die te voorzien. Voor de verwarming kan je een bestaande verwarmingscollector doortrekken of een stand-alone warmtepomp/airco in de uitbouw installeren. Die kan zowel warmen als koelen. Een elektrische haard is een goed alternatief. Wil je in de aanbouw een keuken plaatsen? Dan heb je ook nog een wateraansluiting en afvoeren nodig.